Uherské Hradiště bude usilovat o titul Historické město roku

UHERSKÉ HRADIŠTĚ - Uherské Hradiště bylo za Zlínský kraj nominováno do celostátní soutěže o titul Historické město roku 2018, přičemž postupuje z prvního místa v kraji. Titul již město jednou získalo, a to v roce 2012, serveru Zlin.cz to řekl mluvčí města Jan Pášma.

V přihlášce do letošního ročníku soutěže Historické město roku se Uherské Hradiště mělo o co opřít. V loňském roce totiž do obnovy památek investovalo značné úsilí i desítky milionů korun. Město je hrdé zejména na dokončení rozsáhlé a mimořádně náročné komplexní rekonstrukce budovy Základní umělecké školy na Mariánském náměstí a na obnovu hradební zdi v ulici Kollárova, při které se tento unikátní doklad historie stal veřejně přístupným veřejnosti. Mezi akcemi města v loňském roce ale vyniká také komplexní obnova ulice Šromovy v samotném historickém centru města či zrestaurování secesní kašny s pítkem na Zelném trhu.

Nominace na titul Historické město roku je podle starosty města dokladem, že Uherské Hradiště pečuje o své památky svědomitě a dobře. Na ploše 37 hektarů Městské památkové zóny Uherské Hradiště se nachází 41 nemovitých kulturních památek.

„Akce na obnovu památek jsou v Uherském Hradišti tradičně jednou z největších priorit. Osobně to cítím jako povinnost. Když se nepostaráme o památky my, jen tím přeneseme břemeno na všechny, kteří přijdou po nás,“ nechal se slyšet starosta Stanislav Blaha.

Uherské Hradiště je druhým městem ze Zlínského kraje, která dosud v celostátním kole soutěže Historické město roku uspěla. Zatímco Kroměříž dosáhla na titul v roce 1998, Uherské Hradiště vyhrálo o čtrnáct let později. Podle pravidel soutěže se po dobu pěti následujících let od získání titulu nemohlo město přihlásit. „Učinili jsme tak až v loňském roce, ovšem až letos jsme v krajském kole dosáhli na prvenství. Vnímám to jako velké ocenění za naši práci,“ dodal starosta Blaha.

Druhé místo v letošním krajském kole soutěže obsadilo město Holešov, na třetím místě se umístilo město Fryšták, které do soutěže svůj Program regenerace přihlásilo poprvé.

Titul Historické město roku se uděluje (zpětně za uplynulý rok) jako ocenění za nejlepší přípravu a realizaci v rámci Programu regenerace městských památkových rezervací a městských památkových zón. Vítěz soutěže v celostátním měřítku bude slavnostně vyhlášen ve Španělském sále Pražského hradu v dubnu 2019 u příležitosti Mezinárodního dne památek a sídel.

Historické město roku – dosavadní držitelé titulu: Svitavy (za rok 1994), Kadaň (1995), Třeboň (1996), Kroměříž (1997), Klášterec nad Ohří (1998), Kutná Hora (1999), Litomyšl (2000), Nový Jičín (2001), Prachatice (2002), Spálené Poříčí (2003), Františkovy Lázně (2004), Česká Kamenice (2005), Polná (2006), Jindřichův Hradec (2007), Šternberk (2008), Beroun (2009), Znojmo (2010), Uherské Hradiště (2011), Jilemnice (2012), Chrudim (2013), Cheb (2014), Příbor (2015), Jičín (2016), Slavonice (2017).

 

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x