Zajíci na Kroměřížsku trpí nemocí, která je nebezpečná i pro lidi

ZAHNAŠOVICE - Na Kroměřížsku se objevila u zajíců nebezpečná nákaza, která je přenosná i na ostatní zvířata a dokonce i lidi. Před brucelózou varuje Státní veterinární správa.

„Ohnisko jsme stanovili v Zahnašovicích, ochranné pásmo zasahuje také Martinice a Holešov,“ řekl šéf krajské Státní veterinární správy František Mahdalík. Na nákazu se přišlo díky myslivcům ze Zahnašovic, kteří objevili dva mrtvé zajíce a nechali je otestovat. Ukázalo se, že zajíci byli nakaženi brucelózou. Nemocí se mohou lidé nakazit i během pouhé neopatrné manipulace s uhynulým zvířetem, například po srážce zvířete s autem. Pokud se tak stane, lidé by na zdechlinu v žádném případě neměli sahat, ale měli by kontaktovat myslivce, kteří těla zajíců zabalí a odešlou na expertízu.

Dva uhynulé zajíce objevili zahnašovičtí myslivci už koncem loňského roku, až nyní podezření na nebezpečnou nákazu potvrdila laboratoř. Veterináři na to ihned zareagovali mimořádným veterinárním opatřením. Lidé by měli být obzvláště opatrní. Nákazu navíc mohou šířit také ostatní zvířata, například kozy, ovce nebo koně. Podle veterinářů by si lidé měli v rizikových lokalitách hlídat také své psy.

Co se týká projevů nemoci, u zvířat se často objevují podkožní abscesy. Ty se mohou vyskytnout i u lidí. Běžně pak může nemoc u člověka vyvolat horečku nebo zápal plic, choroba postihuje i játra a ledviny.

 

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x