Zlín ocení cenou města architektku Jiřičnou

ZLÍN – Světoznámá architekta a designérka Eva Jiřičná dostane Cenu města Zlína za rok 2018. Získá ji za celoživotní dílo v oboru architektury a šíření dobrého jména Zlína, jejího rodiště, řekl serveru Zlin.cz mluvčí zlínského magistrátu Zdeněk Dvořák.

O udělení ceny rozhodli zastupitelé. V tajném hlasování získal návrh celkem 36 hlasů, podpořili ho tedy všichni zúčastnění zastupitelé. Jiřičná cenu převezme 4. dubna. „Paní Evě Jiřičné k získání Ceny města Zlína moc blahopřeji. Jsem opravdu rád, že cenu získala rodačka ze Zlína, která je osobností celosvětového renomé. Pro naše město toho udělala hodně a já jí za to děkuji,“ vzkázal primátor Jiří Korec.

Eva Jiřičná se narodila 3. března 1939 ve Zlíně. Vystudovala obor architektury na ČVUT v Praze, potom AVU v ateliéru Jaroslava Fragnera. Od roku 1967 pracovala v pražském Ústavu bytové a oděvní kultury.

V létě 1968 odjela na stáž do Londýna. „Československé úřady jí ale zabránily v návratu po srpnové okupaci,“ poznamenal Dvořák. Jiřičná se proslavila díky interiérům londýnských a newyorských módních obchodů a butiků. Pro její stavby je charakteristické použití skla a betonu, je známá také díky návrhům skleněných schodů. V Londýně má architektonické studio a od roku 1999 s Petrem Vágnerem pražský ateliér AI Design.

Eva Jiřičná žije ve Velké Británii, často ale cestuje i do Zlína. Je nositelkou Řádu britského impéria a v roce 2011 převzala čestný doktorát Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně. V roce 2013 obdržela ve Velké Británii cenu za mimořádný přínos postavení žen v architektuře nesoucí jméno britské architektky Jane Drewové.

Její práce je velmi významná i ve Zlíně. Například vzdělávací komplex Univerzity Tomáše Bati, který navrhla společně se svým pražským kolektivem, se stal Stavbou roku 2017 Zlínského kraje.

 

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x