Na Kroměřížsku loni mírně klesl počet trestných činů

KROMĚŘÍŽSKO – Počet trestných činů klesl loni na Kroměřížsku. Pachatelé spáchali 1206 skutků, zatímco o rok dříve jich bylo 1299, řekla serveru Zlin.cz policejní mluvčí Simona Kyšnerová.

Policie přes 68 procent případů objasnila, o rok dříve byla objasněnost přes 67 procent. „Loni se stala jedna vražda. Násilných trestných činů jsme řešili 161, což je o 36 skutků více než v předešlém roce. K nejčastějším patří loupeže, úmyslná ublížení na zdraví, nebezpečné vyhrožování, vydírání nebo týrání osoby žijící ve společném obydlí,“ vyjmenovala Kyšnerová.

Mravnostních trestných činů bylo 24, nejčastěji to bylo znásilnění nebo pohlavní zneužívání. „Majetkových trestných činů jsme vyšetřovali 354, což je o 90 méně než v roce 2017. Pachatelé se vloupávali do firem, obchodů, restaurací, chat, domů i bytů nebo do vozidel,“ řekla Kyšnerová.

Podle ní si odnášeli různé cennosti, elektroniku, nářadí, jízdní kola, kovové předměty či součástky a další vybavení. „Poměrně rozšířené byly také kapesní krádeže v obchodech, restauracích a na dalších místech, která jsou přístupná pro veřejnost. Mnoho případů se týkalo také poškozování majetku,“ poznamenala mluvčí.

Policie se potýkala také s podvodníky, výtržníky a sprejery. „Více než stovka lidí se dopustila maření výkonu úředního rozhodnutí. Velkou měrou se na tom podíleli řidiči, kteří usedli za volant přes zákaz. Dopouštěli se také trestného činu ohrožení pod vlivem návykové látky, a to v 94 případech,“ informovala Kyšnerová. Sedmdesát dalších skutků se týkalo zanedbání povinné výživy.

Kriminalisté také řešili 27 případů souvisejících s drogovou trestnou činností. Ve 13 se pachatelé dopustili nedovolené výroby a držení omamných a psychotropních látek a jedů, v dalších případech protizákonně pěstovali konopí a také přechovávali omamné a psychotropní látky. „Nejčastěji vyráběnou, přechovávanou a prodávanou drogou byl pervitin a  marihuana. V souvislosti s touto trestnou činností jsme dopadli 27 pachatelů, pět z nich skončilo ve vazbě.  V roce 2018 byly bezmála dvě desítky drogových deliktů řešeny blokově či v přestupkovém řízení,“ uvedla Kyšnerová.

Policie loni vyšetřovala 236 hospodářských trestných činů, což je o 26 více než předloni. Byly tam případy jako neoprávněné držení platebních karet, podvody, úvěrové podvody a zpronevěry. „Tyto skutky jsou většinou velmi rozsáhlé a složité. Charakteristické jsou také vysoké škody na majetku a skrytá jednání, která často vyjdou najevo až po delší době,“ prozradila Kyšnerová.

Z 841 loni stíhaných osob bylo 301 recidivistů, 26 cizinců, 146 žen, 26 pachatelů mladších patnácti let a 36 pachatelů ve věku od 15 do 17 let. V rámci přestupkového řízení policie na Kroměřížsku zaevidovala 11 784 přestupků, předloni to bylo11 030 přestupků. Většina byla na úseku bezpečnosti a plynulosti silničního provozu.

 

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x