Miroslav Zikmund oslaví 100 let, muzeum na jeho počest chystá několik akcí

ZLÍN - Cestovatelská legenda Miroslav Zikmund se 14. února dožije 100 let. Muzeum jihovýchodní Moravy ve Zlíně, které spravuje archiv cestovatelů Hanzelky a Zikmunda, připravuje na počest Miroslava Zikmunda několik akcí v průběhu celého letošního roku, server Zlin.cz o tom informovala za muzeum Silvie Lečíková.

Už na konci loňského roku vydal Klub H+Z kalendář na roky 2019/2020 s 25 fotografiemi z obou cest inženýrů Hanzelky a Zikmunda. První akcí letošního roku bylo zahájení výstavy Miroslav Zikmund 100 let, která nabízí umělecká díla inspirovaná životem a dílem obou cestovatelů.

Ve spolupráci s radioamatérem Jiřím Králem z Ostravy bude v únoru aktivována radioamatérská značka OL100ZH. „Na amatérských krátkovlnných pásmech se budou vysílat do celého světa informace o cestovatelích H+Z. V dubnu bude radioamatérské vysílání rozšířeno i na značku OL60ZH a bude se vysílat na originálním zařízení Jiřího Hanzelky přímo z Tatry 805, která absolvovala druhou cestu, a to z platformy 14|15 Baťova institutu. Tímto způsobem muzeum připomene 60. výročí startu legendární dvojice na druhou cestu,“ upřesnila Lečíková.

Dalším doprovodným programem budou v rámci filmového festivalu přednášky, výstavy a projekce ve zlínském muzeu, například projekt Zikmund100 mladých cestovatelů Lukáše Sochy a Tomáše Vaňourka z Plzně, kteří v roce 2018 projeli trasu asijské cesty H+Z. Ze svých cest pravidelně podávali zprávy jak do muzea, tak přímo panu Zikmundovi.

V červnu budou ve výstavních prostorách muzea instalovány vybrané práce účastníků X. ročníku fotosoutěže Co jsme viděli na svých cestách a ostatní přešli, kterou vyhlašuje pravidelně Klub H+Z.

 

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x