Zlínští cyklisté konzultovali s vedením města plány v rozvoji cyklodopravy

ZLÍN - Na zlínské radnici se uskutečnilo setkání, na kterém se cyklisté mohli od vedení města dovědět vše o plánech týkajících se rozvoje cyklodopravy ve městě. Serveru Zlin.cz to oznámil Lukáš Fabián z tiskového oddělení magistrátu.

Cyklisty hlavně zajímalo, jak se změny ve vedení města promítnou do cyklistické budoucnosti. Vedení města přítomné ubezpečilo, že město bude pokračovat v nastaveném směru a pro cyklisty udělá, co bude v jeho silách. Rozpočet města počítá pro rok 2019 s rozsáhlými investicemi.

Pro oblast rozvoje dopravy je určená částka přesahující 101,5 milionu korun. „Tyto investice umožní například vybudování cyklostezky v ulici Výletní a Tyršově nábřeží. Rozpočet v souvislosti s touto akcí počítá s částkou 31,5 milionu korun, celkový finanční rámec akce se pohybuje ve výši asi 50 milionů korun. Přípravné práce byly zahájeny už loni,“ konstatoval Fabián. Dodal, že vysoká částka zahrnuje podjezdy pod mosty, což jsou konstrukčně náročné části stavby, které výrazně navyšují cenu, ale mají vysoký přínos. A nejedná se jen o cyklostezku, ale o celkovou rekonstrukci komunikace, bezpečnostní opatření a zklidnění lokality. Další částka je rezervována na opravu komunikace v ulici Středová spojenou s vybudováním stezky pro cyklisty (přibližně 15,5 milionu korun), celkový finanční rámec akce se pohybuje ve výši asi 25 milionů korun). Reaizace akce začala již v loňském roce.

Druhým rokem bude také pokračovat projekt Tvoříme Zlín, díky kterému mohou občané navrhovat proměny veřejného prostoru. V rozpočtu je na něj vyčleněná částka pět milionů korun. V prvním ročníku si sportovci prosadili například vybudování pítka u cyklostezky.

Na pracovní schůzce se řešily i připomínky cyklistů k již vybudovaným cyklostezkám, parkování kol, sdílení kol (Bike Sharing), podpora města v motivační soutěži Do práce na kole atd. Jana Vybíralová z iniciativy CykloZlín pak předala informace, jak některá města v zahraničí řeší uvolnění dopravního provozu. „Například radnice jihoitalského města Bari bude vyplácet 25 euro měsíčně lidem, kteří během cest do práce vymění automobil za kolo a finančně podpoří obyvatele, kteří kolo nemají. V italské Boloni mají zase jiné řešení, jak snížit počet aut v ulicích. Za cestování pěšky, na kole nebo třeba spolujízdou se dají nasbírat body, za které se dá získat například pivo, zmrzlina, nebo nejrůznější poukázky. Do projektu se zapojilo přes 100 místních podniků,“ popsala Jana Vybíralová.

 

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x