Ve Zlíně se bude točit film Zátopek, lidé mohou filmovému štábu pomoci se sháněním dobového oblečení

ZLÍN - Zlínský kraj se pomalu a jistě vrací na mapu filmového průmyslu. Na Zlínsko letos míří hned několik filmových projektů, serveru Zlin.cz to oznámil mluvčí magistrátu Zdeněk Dvořák.

Některé štáby zde získaly finanční podporu, jiné přijedou za lokacemi. Obyvatelé regionu se v každém případě mohou těšit na řadu filmových hvězd i na příležitost k zapojení.

Filmovou sezonu ve Zlínském kraji symbolicky zahájil štáb filmu Poslední aristokratka režiséra Jiřího Vejdělka. Ten se v polovině února pohyboval na zámku v Buchlovicích a v březnu zamíří i do Leteckého muzea v Kunovicích. Na place se objeví například Hynek Čermák, Táňa Vilhelmová, Martin Pechlát nebo Vojta Kotek. Právě ten se má do regionu o pár týdnů později vrátit se štábem, který bude v Kroměříži točit pokračování divácky úspěšné minisérie Marie Terezie. Vzniknout mají další dva díly.

Historickému tématu se plánuje věnovat i další z projektů realizovaných z části ve Zlíně – film Davida Ondříčka Zátopek. První klapka by mohla padnout na přelomu dubna a května. Místní se ale můžou do příprav zapojit už v březnu, kdy se uskuteční výkup dobového oblečení. „Kromě oděvů máme zájem o doplňky a látky od 40. až po 60. léta 20. století. Uvítáme i sportovní oděvy, klubové dresy a fotografie ze závodů,“ řekla Kateřina Štefková, kostýmní výtvarnice filmu Zátopek. Výkup se uskuteční v pátek 8. března od 15.00 do 18.00 hodin a v sobotu 9. března  od 10.00 do 18.00 hodin v prostorách zlínského zámku.

Na sportovní tematiku naváže Smečka – další z celovečerních snímků, tentokrát ovšem z prostředí hokeje.

Ke snímkům, které v regionu letos za podpory Zlínského kraje vzniknou, se dále řadí rodinné drama Erhart a pohádka Největší dar. „Jejich tvůrci mají za sebou obhlídky lokací i řadu příprav. Jednou z podmínek získání dotace je ukončení projektu do konce roku 2019. Natáčení by se tak měla uskutečnit v blízkém období,“ dodala Magdaléna Hladká, výkonná ředitelka regionální filmové kanceláře Zlín Film Office. Ta poskytuje filmařům bezplatnou pomoc při tvorbě ve Zlínském kraji.

Právě prostřednictvím kanceláře se mohou o poptávkách filmařů a příležitostech k zapojení dovídat místní obyvatelé. Aktuálně se koná například nábor komparzistů do filmu Poslední aristokratka. Komparzisté budou zapotřebí i ve filmu Zátopek. „Zájemcům stačí sledovat web kanceláře či facebookový profil s názvem Zlín Film, kde poptávky filmařů průběžně zveřejňujeme. My sami ale castingy nepořádáme – nejsme agentura. Naše role je zprostředkovat informace od filmařů lidem z regionu a obráceně,“ vysvětlila Magdaléna Hladká.

Lze podle ní očekávat, že prostor pro spolupráci s filmaři se bude lidem ve Zlínském kraji i nadále rozšiřovat. O natáčení v regionu totiž stojí další štáby, jejichž projekty jsou nyní ve fázi příprav. „S producenty těchto filmů konzultujeme možnosti finanční podpory, technického zázemí, vhodná místa k natáčení a další praktické záležitosti. Zda si Zlínsko k natáčení ve výsledku vyberou, to už záleží na nich. Naší snahou ale samozřejmě je přivést do kraje filmařů co nejvíc,“ uzavřela Magdaléna Hladká.

 

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x