Mladík ze Zlínska vyhrožoval masovou vraždou

Muž ve Zlíně ohrožoval lidi plynovou pistolí. Ilustrační foto

ZLÍN - Hned ze čtyř trestných činů obvinili policisté jednadvacetiletého mladíka ze Zlínska, který vyhrožoval střelbou do lidí. Serveru Zlin.cz to sdělila policejní mluvčí Lenka Javorková.

Krajští kriminalisté vyšetřují případ jedenadvacetiletého muže, který v příspěvcích na sociálních sítích vyhrožoval, že spáchá sebevraždu, ale ještě předtím zabije hodně lidí. Výhrůžky zabitím, které podával velmi vulgárně, zdůrazňoval uveřejněním fotografií se střelnými zbraněmi a náboji. Kriminalisté ho obvinili ze čtyř trestných činů, za které mu hrozí až tříletý trest odnětí svobody.

Jedenadvacetiletý mladík ze Zlínska vystupoval na veřejných sociálních sítích pod několika profily a pod různými přezdívkami. Ve svých příspěvcích vyjadřoval obdiv k mučení, hromadnému zabíjení a masovým vrahům. Hlásal, že co nejdříve zabije a postřílí hodně lidí a zničí hodnoty okolí. Pak se sebepoškodí a nakonec se odstřelí na náměstí ve Zlíně. Psal, že vražda je jediná věc, která ho na světě přitahuje a prohlašuje, že ze sebe udělá dokonalý stroj a bude už jenom čekat na podnět k útoku a začne ničit. Uváděl, že chce být jako Breivik, kterého má za svůj vzor a veřejně schvaluje jeho zločin, při kterém v roce 2011 usmrtil desítky lidí. Ve svých příspěvcích podporoval islámský extremismus, zveřejňoval nacistické symboly, sympatizoval s Adolfem Hitlerem a v den výročí jeho narození zveřejnil fotografie vojáků zobrazující popravy u hromadných hrobů. Své výhrůžky zabitím směřoval i k různým etnickým skupinám a národnostem.

„Zveřejněné mladíkovy příspěvky překypovaly nenávistí, agresivitou a výhrůžkami násilím a byly zaměřeny proti řadě skupin obyvatel. Zároveň v příspěvcích k takové nenávisti burcoval a vyzýval lidi, aby se k němu přidali a spojili se a také zabíjeli a potom spáchali sebevraždu. Na sociálních sítích uváděl, že je zklamán a znechucen životem a bez kamarádů,“ podotkla Javorková.

Krajští kriminalisté se případem začali zabývat už v loňském roce na základě upozornění od občanů, ve kterých příspěvky vyvolávaly důvodnou obavu. Koncem loňského roku vyšetřovatel mladíka obvinil z trestných činů násilí proti skupině obyvatelů a proti jednotlivci, podněcování k nenávisti vůči skupině nebo k omezování jejich práv a svobod, schvalování trestného činu a projev sympatií k hnutí směřujícímu k potlačení práv svobod člověka. Vyšetřování případu pokračuje.

 

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x