Základní škola Oskol oslaví 40 let od svého otevření

KROMĚŘÍŽ - Základní škola Oskol Kroměříž slaví v tomto školním roce 40 let od svého otevření. Hlavní akce oslav se uskuteční v sobotu 16. února, kdy ZŠ Oskol pořádá den otevřených dveří, serveru Zlin.cz to řekl mluvčí města Jan Vondrášek.

„Školou prošlo několik generací dětí, ale stále zde přetrvává to základní – klima přátelské a vstřícné školy, která dokáže reagovat na potřeby dětí,“ uvedla ředitelka Hana Ginterová.

Brány školy se v sobotu otevřou v 9.00 hodin a den otevřených dveří potrvá až do 13.00 hodin. V 10.00 se uskuteční v hudebně školy setkání s bývalými zaměstnanci. „Máme avizováno, že se jich za námi řada chystá a těšíme se na ně, stejně jako na bývalé žáky a jejich rodinné příslušníky,“ dodala Ginterová. Pro děti budou připravené tvořivé dílny, lidé si kromě prostor školy budou moci prohlédnout i výstavu fotografií nebo historických pomůcek, které sloužily k výuce.

Škola vydala k 40. výročí také almanach, kde lidé najdou příspěvky pamětníků, fotografie z historie i současnosti a také statistické údaje. Například v prvním školním roce působilo na ZŠ Oskol 26 učitelů, šest vychovatelek a osm správních zaměstnanců. Nyní má škola 70 zaměstnanců, z nichž je pět desítek pedagogů.

ZŠ Oskol momentálně navštěvuje téměř 600 dětí. Na prvním stupni má 17 tříd a na druhém stupni je tříd 12. Škola měla dosud pouze čtyři ředitele. „Svědčí to o stabilitě, a to nejen na nejvyšší pozici. Máme také stabilní a kvalitní sestavu pedagogů,“ doplnila Ginterová. ZŠ Oskol vyniká i díky svým sportovním třídám. Její žáci loni například počtvrté v řadě ovládli republikové finále Odznaku všestrannosti olympijských vítězů.

„Naše děti jsou ale úspěšné také v atletice, florbalu či v přespolním běhu,“ dodala Ginterová. V ZŠ Oskol je také třída Montessori. „Je to ve státní škole rarita. Momentálně máme Montessori třídu v prvním až čtvrtém ročníku, zájem o ni je obrovský. Naplňuje potřeby rodin a dětí, kterým výuka v tomto režimu vyhovuje,“ uzavřela ředitelka ZŠ Oskol.

ZŠ Oskol působí ve čtyři desítky let starém areálu, který je ale opravený a moderně vybavený, a to včetně odborných učeben chemie, fyziky, cizích jazyků, výtvarné a hudební výchovy i dílen kovo a dřevo. Škola má i venkovní moderní sportovní areál a mobilní dopravní hřiště. Letos by se navíc ZŠ Oskol měla stát bezbariérovou, a to díky projektu Škola pro všechny, věda hrou, jehož cílem je modernizace některých základních škol v Kroměříži.

Oslavy 40. výročí školy dnem otevřených dveří nekončí. V sobotu 16. února večer se v prostorách Střední školy hotelové a služeb Kroměříž v Pavlákově ulici uskuteční společenský ples ZŠ Oskol. Od 20. února pak bude ve foyer Knihovny Kroměřížska otevřena výstava, která mapuje všechny oblasti činnosti ZŠ Oskol.

 

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x