Sbormistři zazpívají na koncertu v Bystřici

BYSTŘICE POD HOSTÝNEM - Už tradiční koncert spojený se sbormistrovským kurzem zazní v neděli 17. února v bystřickém kostele svatého Jiljí. Server Zlin.cz o akci informoval její pořadatel, hudebník a církevní kantor Ladislav Moravetz.

Koncertem duchovní hudby se v neděli 17. listopadu uzavře už 34. sbormistrovský kurz, který se koná už roky pravidelně ve středisku Sola Gratia v Bystřici pod Hostýnem. Na koncertu zazní varhanní a vokální hudba různých autorů rozličných období. Zpívat bude padesátičlenný pěvecký sbor složený z amatérských sbormistrů, zpěváků či varhaníků, kteří se pravidelně vzdělávají pod vedením dirigenta a kantora Českobratrské církve evangelické Ladislava Moravetze. I tentokrát mají zpěváci možnost získávat nové podněty od hosta kurzu. Tím je při této příležitosti lektorka a sbormistryně Lenka Polášková. O tomto víkendu nacvičila s vystupujícími například skladby Cantate Domino Vytautase Miškinise, Pater Noster Zdeňka Lukáše, Kyrie Johna Leavitta nebo skladbu Northern Lights, jejíž autorkou je Ola Gjeilo. 

Lenka Polášková vyučuje v Kroměříži na Konzervatoři P.J. Vejvanovského, kde učí intonaci, sborový zpěv a korepetice. Smíšený sbor na této škole dosáhl pod jejím vedením se stal jedním z nejlepších ve své kategorii v Česku. Polášková spolupracuje také s dětským pěveckým sborem Moravské děti a je navíc držitelkou ceny Sbormistr junior.

Na koncertu v Bystřici ale vystoupí také studenti Semináře církevní hudby Evangelické akademie. Skladbu Leopoldy Mozarta Haleluja provede Lýdie Špániková, Ave verum corpus Charlese Gounoda bude dirigovat Tomáš Grulich a Jesu dulcis memoria maďarského skladatele Lajose Bardose představí publiku Jan Sypták.

Varhanní skladby zahrají Ladislav Moravetz a jeho žena, pedagožka a varhanice Ester Moravetzová.

Koncert začne v neděli ve 13.30 v kostele svatého Jiljí na náměstí v Bystřici a vstupné na něj je jako obvykle dobrovolné.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x