Výroba letounu pro památník ve Zlíně je v plném proudu

ZLÍN - V plném proudu je výroba makety letounu Junkers F 13 pro Památník Tomáše Bati ve Zlíně. Vzniká v hale olomoucké firmy TechProAviation a hotová bude na jaře, serveru Zlin.cz to řekl mluvčí magistrátu Zdeněk Dvořák.

V letounu Junkers F 13 zahynul krátce po startu z Otrokovic do švýcarského Möhlinu v roce 1932 zakladatel obuvnického impéria Tomáš Baťa. Už o rok později byl jemu na počest postaven ve Zlíně památník, jehož součástí se stalo i letadlo. V roce 1954 došlo k přestavění Památníku Tomáše Bati na Dům umění, původní význam i vzhled dostala budova zpět v roce 2018. „Nyní s Nadací Tomáše Bati pracujeme na tom, aby se do památníku vrátilo i letadlo. Stane se tak už letos,“ ujistil náměstek primátora Miroslav Adámek.

Stroj bude postaven v měřítku 1 : 1, oproti originálu bude maketa jiná pouze v tom, že nebude mít motor a interiér pro pasažéry. Výroba vyjde na cca 6 milionů korun. Město Zlín přispělo částkou 2,8 milionu korun, rodina Baťů věnovala 2,6 milionu korun, přes 100 tisíc korun poslalo město Möhlin, zbytek peněz zajistila u sponzorů Nadace Tomáše Bati.

Obnově památníku předcházela mnohaletá diskuse architektů, urbanistů, památkářů a představitelů města, neboť je svým významem srovnáván s takovými funkcionalistickými skvosty, jakými jsou brněnská vila Tugendhat či pražská Müllerova vila. „Věříme, že se stane jedním z hlavních turistických lákadel Zlína,“ uvedla Eva Husáková, vedoucí Odboru kultury a památkové péče magistrátu.

Náklady na obnovu Památníku Tomáše Bati přesáhly částku 50 milionů korun. Hned 32 milionů korun město získalo ve formě dotace z Ministerstva kultury. Přispěly také firmy a veřejnost, prostřednictvím sbírky nazvané Zlíňané sobě zaslali asi 600 tisíc korun.

Památník Tomáše Bati už má své pravidelné otevírací hodiny. V sobotu je možné si jej prohlédnout od 14.00 do 18.00 hodin, ve středu od 10.00 do 12.00 hodin, nebo od 13.00 do 17.00 hodin. Prohlídky se konají každou hodinu.

 

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x