Festival masopustních tradic potrvá ve Strání pět dní

STRÁNÍ - Ve Strání na Uherskohradišťsku je opět připraven Festival masopustních tradic. Serveru Zlin.cz to sdělil mluvčí Centrály cestovního ruchu Východní Moravy Zdeněk Urbanovský.

Letos se jedná o 32. ročník a potrvá od pátku 1. března do úterka 5. března, kdy o půlnoci symbolickým pochováním basy masopustní veselí skončí a bude zahájen půst, který dle tradice trvá do Velikonoc.

„Součástí festivalu nejsou pouze vystoupení folklorních souborů, fašankové obchůzky, ale také ukázky tradiční výroby skla v místních sklárnách, košt slivovice, videofilmy s folklorní tématikou. Jedinečností festivalu jsou obchůzky fašančárů s tradičním tancem Pod šable,“ upřesnil Urbanovský.

Během pětidenního programu se mohou lidé těšit nejen na řadu cimbálových muzik. V pátek 1. března vystoupí také například divadelní soubor Karla Högera. Ukázka tradiční ruční výroby skla ve Sklárně Květná je na programu v sobotu 2. března od 8.00 do 13.00 hodin. Od 8.00 do 16.00 hodin si pak zájemci mohou prohlédnout výrobu skla i v Rodinné sklárně Ladislav Breznický. V neděli 3. března si na sé přijdou děti,, kteří se mohou zúčastnit karnevalu (od 15.00 do 16.30 hodin), pro dospělé je pak nachystán košt slivovice. V pondělí 4. března je na programu od 17.30 hodin Fašanková filmotéka a v úterý 5. března se lidé mohou těšit na obchůzky fašančárů i taneční zábavu spojenou s pochováním basy.

 

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x