Na Valašsku začal festival česko-izraelského přátelství Chaverut

VALAŠSKÉ MEZIŘÍČÍ - Barokní synagogy v českých zemích, to je název výstavy, která ve Valašském Meziříčí symbolicky odstartovala již 15. ročník festivalu česko-izraelského přátelství Chaverut. Série akcí ve Valašském Meziříčí potrvá až do poloviny března, serveru Zlin.cz to řekl mluvčí města Lukáš Martinek.

Chaverut pořádá město Valašské Meziříčí ve spolupráci s českou pobočkou Mezinárodního křesťanského velvyslanectví v Jeruzalémě (ICEJ). První akcí je výstava Barokní synagogy v českých zemích, která potrvá až do 17. března, kdy série tematicky zaměřených programů končí. „Po roce 1989 se spousta objektů vrátila do vlastnictví Židovské obce, která je postupně vrací do původního stavu. Výstava zachycuje 23 povedených příkladů obnovy synagog včetně jejich stavebně historického vývoje,“ uvedl Martin Beníček, vedoucí Muzejního a galerijního centra (MaGC), kde je možné výstavu zhlédnout.

Chaverut je hebrejský výraz pro hluboké přátelství. „Není to jen kamarádšoft. Je to vztah, kdy jste ochotni pro druhého něco obětovat. Když se potkají katolík s protestantem a hledají své kořeny až u abrahámovské víry, tak veškerá animozita odchází. Dříve si naši praotcové pro víru tloukli lebky, ale my už to nepotřebujeme. ICEJ je tady proto, aby tišilo vášně. Máme po školách přednášky o antisemitismu, holocaustu. Nesouhlasíme s jakýmkoli nepřátelstvím, chceme sdružovat lidi. To je naše poslání,“ poznamenal Jindřich Kimler, zástupce z ICEJ.

Chaverut dalším programem pokračuje v úterý 26. února. V MaGC svou přednášku na téma nejnovějšího vývoje v židovsko-křesťanském dialogu tradičně uvede teolog, religionista a pedagog Pavel Hošek.

V neděli 3. března představí významné židovské osobnosti z okolí Valašského Meziříčí a Rožnova pod Radhoštěm ředitel Státního okresního archivu ve Vsetíně Tomáš Baletka. Cestovatelská beseda o Izraeli je na programu ve čtvrtek 7. března v kavárně Tucan. Přednáší František Tomanec spolu se svými hosty. „Chaverut vyvrcholí v neděli 17. března, kdy ve velkém sále žerotínského zámku vystoupí zástupkyně izraelského velvyslance Irit Amitai, která přiblíží aktuální situaci na Blízkém východě. Pozvání přijal také Miroslav Janulík, poslanec Parlamentu ČR,“ uzavřela místostarostka Zdislava Odstrčilová.

 

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x