Zlínské (z)povídání: Karl Martin

ZLÍN - V sérii mini rozhovorů o našem městě jsme tentokrát vyzpovídali Karla Martina, zakladatele jazykové školy English in Zlin. A pochopitelně dvojjazyčně...

Vždy dobře naladěný sympaťák Karl Martin žije ve Zlíně bez pár týdnů deset let a –  jak sám uvádí – strávil zde svá nejlepší léta. V rodné Velké Británii vystudoval psychologii a biologii a předtím, než začal učit jako kvalifikovaný CELTA  lektor v Anglii a České republice, působil jako terapeut. Mimo to hodně cestoval se svou partnerkou a spoluzakladatelkou English in Zlin, Pavlou Žákovou. Ta se ve Zlíně narodila a s Karlem zde vychovává dva syny.  

1. Když se řekne Zlín, co si vybavíš jako první a proč? / What is the first thing which comes to your mind when you hear the name Zlín?

Když teď slyším jméno „Zlín“, vybavím si budovy z červených cihel, zvláště Baťovy kostky obklopené zelenými kopci a lesy. Také mě napadnou typické barvy – modrá a žlutá. / When I now hear the name „Zlin“ I think of the the red brick buildings, especially Tomas Bata’s little cube houses, surrounded by green hills and forests. And I also think of the iconic blue & yellow colours of our city.


2. Kam bys vzal zahraniční návštěvu? / To where in Zlin would you take your friends from abroad?

Vzal bych je na svou speciální „urbanistickou“ vycházku centrem města, na kterou brávám pravidelně děti z našeho příměstského tábora. Viděli by všechny naše nejdůležitější budovy. A samozřejmě bych je pozval do nejkrásnější zoo na světě – ZOO Lešná! / All around the city centre on my special ‚urban orienteering‘ trip, which I take kids on during our summer camp programme. They would see all our most important buildings. And, of course, to the most beautiful zoo in the world – Zoo Lesna!


3. Čím tě město naposledy překvapilo? / How has Zlín surprised you recently?

Zlín je stále více multikulturním místem, zřejmě díky aktivitám UTB, a tak se všude ve městě koná po celý rok stále víc fantastických akcí. Ale největším a nejpříjemnějším překvapením je pro mě úžasná proměna parku Komenského. / Zlin is becoming more multi-cultural, probably due to activities at UTB and nowadays there are more and more very fantastic events throughout the year all over the city. But my biggest most pleasant surprise is the amazing transformation of Komenskeho Park.
 

4. Jakou akci si nikdy nenecháš ujít? / Which event would you never miss here?

Určitě filmový festival a jeho doprovodný program. Miluju ho, každý rok je lepší a lepší! / Certainly, The Zlin Film Festival & its supporting programme of events – I love it & every year it gets better and better!


5. Co ti ve Zlíně chybí? / What do you miss in Zlín?

Dobré francouzské jídlo a mořské pobřeží. / Good French food and being by the seaside!

6. Oblíbený podnik? / What is your favourite spot for beer or food here?

Když počasí přeje, rád si zajdu posedět k Mácům na malinovku, při „britském“ počasí zavítám do hospody Chelsea ;-). A mé oblíbené místo na jídlo je bezesporu restaurace Makalu – zbožňuji jejich pikantní kuchyni a úžasnou, přátelskou obsluhu. / In good weather, I like to sit in the beer garden at U Macu for a raspberryade or Chelsea Pub when it is British weather here! And my favourite place to eat is, without question, Makulu – I love their spicy dishes & wonderful, friendly service.

 

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x