KAM ZA KULTUROU: Těšte se na fašanky, zabijačku, zvěřinové hody i košty slivovice

ZLÍNSKÝ KRAJ - První březnové dny si užijí zejména příznivci dobrého jídla a pití. Fašanky i košty slivovice lákají k návštěvě hned několika atraktivních míst našeho kraje.

Fašankovou zábavu s tradičním pochováváním basy si nenechte ujít v pátek 1. března v Kulturním domě Klobučan ve Valašských Kloboukách. Od 20 hodin zahraje skupina Fortuna, pochování basy se zhostí soubory Dúbrava a Klobučan.

Hotel Rusava na Kroměřížsku zve první březnový víkend na Zvěřinové hody, v sobotu od 17 hodin navíc zpestřené 13. Podhostýnským objektivním svépomocným koštem slivovice (Memoriál doc. Antonína Blahy).  Zahraje hudební skupina Doktoři. Domů spěchat nemusíte, hotel nabízí účastníkům koštu 50% slevu na ubytování.

Fašank s domácí slováckou zabijačkou se odehraje v sobotu 2. března v Boršicích u Buchlovic, a to už od 7 ráno. V 10 dopoledne se na návsi zformují fašankové masky a maškary za doprovodu folklorního souboru Pentla. Fašankový galavečer s půlnočním pochováváním basy začne v místním kulturním domě o půl osmé večer. Součástí bude i oblíbený košt slivovice zastupitelů obce.

Fašanková chasa nevynechá ani slovácký Hluk. Tam se vydá do ulic v neděli 3. března ve 13 hodin. Masky a maškary mají sraz před Hluckou tvrzí v centru obce a postupně projdou celým městem.

Košt slivovice a dalších destilátů přiláká příznivce dobrého pití do zasedací místnosti Obecního úřadu v obci Stříbrnice 9. března od 14 hodin. Devátý ročník oblíbené akce si vzal na starost místní Sbor dobrovolných hasičů, který letos oslaví 110 let své existence.

Stejně orientovanou akci, tedy košt slivovice a dalších ovocných destilátů, připravili na 9. března v Kulturním domě v Bojkovicích. 300 vzorků pálenek, zabijačkové speciality i tombola budou připravené od 16 hodin.

Tradiční výstava kamélií ve sklenících Květné zahrady v Kroměříži je už podeváté předzvěstí jara. Expozice nazvaná Kamélie mezi živly je přístupná od 22. února do 31. března denně od 9 do 16 hodin.

Další gastronomicky atraktivní akce se koná ve sportovní hale v Hluku 9. března a jmenuje se Vinařský ples. Od 19 hodin se o zábavu postarají cimbálové muziky Linda a Vinár, zahraje populární Mistříňka, Kumpanovi muzikanti i skupina Žízeň a hlad. O skvostné pití se postará pořadatel – Víno Zlomek a Vávra.

Výstava fotografií věnovaná proslulé cestovatelské dvojici Hanzelka a Zikmund bude k vidění ještě do 13. března v kavárně a sálu kina Hvězda v Uherském Hradišti. Výběr snímků z první a druhé cesty legendárních cestovatelů připomínají 100. narozeniny Miroslava Zikmunda.

V Beskydech se sice ještě lyžuje, ale v Kroměříži už zahájili přípravu na cyklo sezónu a vyhlásili 3. ročník májové soutěže Do rachoty kolem KM 2019. Smyslem soutěže je přesvědčit lidi, že jízdní kolo je plnohodnotný dopravní prostředek. Do soutěže je nutná registrace do půlky března, soutěž se koná v květnu a její vyhodnocení v červnu. Více najdete tady www.vychodni-morava.cz/akce/132553.

Více pozvánek na akce na Východní Moravě na www.vychodni-morava.cz.

 

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x