Zlínské (z)povídání: Čerstvý padesátník Gustav Řezníček

ZLÍN - Výrazná postava Městského divadla ve Zlíně, Gustav Řezníček, slaví dnes neuvěřitelných 50 let. My jsme mu při této příležitosti pogratulovali a současně položili pár otázek pro naši sérii rozhovorů o Zlíně.

První role Gustava Řezníčka ve zlínském divadle byla roku 1995 v inscenaci Čtrnáctý hrabě Gurney. Od té doby ztvárnil 117 rolí! Jeho herecký um násobí také to, že je vynikající zpěvák, exceluje proto také v muzikálech. Aktuálně můžete obdivovat jeho neskonalý šarm v inscenacích Hamlet, Dobrý proti severáku, Noc na Karlštejně, Splašené nůžky nebo Malované na skle. V těchto dnech se připravuje na blížící se premiéru hry Moskyti a komedie Pan Kaplan má stále třídu rád.

Když se řekne Zlín, co si vybavíte jako první a proč?

Cestu trolejbusem z rodných Otrokovic do Zlína, kdy jsem měl vždycky pocit, že jsem nějaký produkt v továrně a jedu na běžícím pásu od jednoho stanoviště výroby k druhému…  Ten baťovský továrenský duch měl na mě vliv už od dětství.

Kam byste vzal zahraniční návštěvu?

Záleží na počasí, na náladě… V současné době bych vzal zahraniční návštěvu asi do 14I15 Baťova institutu, na 21-tku a vůbec do areálu Baťovy fabriky, do Baťovy vily, na kopec k Památníku Tomáše Bati (dříve Domu umění),  na procházku okolím Lesní čtvrti, na Baťův kanál… nebo do ZOO Lešná, Luhačovic, Kroměříže… ;o)

Čím vás město naposledy překvapilo?

Mile tím, jaký uvolněný život a ruch panuje za příznivého počasí v Parku Komenského za bývalou knihovnou, dnes hezky opravenou budovou Klub 204. Nemile tím, že na oslavy 17. listopadu a shromáždění k uctění památky tohoto významného dne dorazilo velmi málo účastníků a velmi málo studentů, kterých tady studuje bezpočet. Památku Jana Palacha, který se před 50 lety upálil, aby lidi vyburcoval a probudil z letargie, přišlo uctít už více lidí, přesto si kladu otázku, jestli opět neupadáme do pasivity a ignorace nebo dokonce adorace zla a bezpráví…

Jakou akci si nikdy nenecháte ujít?

Pominu-li festival Setkání-Stretnutie, který probíhá každoročně u nás v divadle a který je pro mě důležitý i z důvodu profesního zájmu, mám rád Zlín pokaždé, když se v něm něco děje, ať už jde o Mezinárodní dětský filmový festival, Barum rallye a podobné významné akce.

Co vám ve Zlíně chybí?

Stará historická architektura.

Oblíbený podnik?

Vlastně nemám žádný oblíbený podnik. Skoro nikam nechodím. V poslední době mi bylo ale velmi příjemně v Kafírně Zlaté Zrnko na Kvítkové.

Fotogalerie

run_function(‚hash‘,’fotogalerie-zlin-cz-list‘,’163323′,’global $wc;$wc=array();$pom=stripslashes(‚2265‘); $wc[‚id‘]=(($GLOBALS[‚interpret‘]->is_serialized($pom))? unserialize($pom):$pom);$pom=stripslashes(‚163323‘); $wc[‚unique_id‘]=(($GLOBALS[‚interpret‘]->is_serialized($pom))? unserialize($pom):$pom);$wc[‚function_id‘]=’fotogalerie-zlin-cz-list‘;‘,’a:0:{}‘); ?>

 

Zobrazit fotogalerii >>

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x