Nový rektor UTB Sedlařík se dočkal inaugurace

ZLÍN – Přes 400 hostů z celé republiky i zahraničí se zúčastnilo slavnostní inaugurace, při které byl symbolicky uveden do funkce nový rektor Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně Vladimír Sedlařík. Akademický senát ho zvolil už loni v říjnu a prezident Miloš Zeman ho jmenoval s účinností od půli loňského prosince, řekla mluvčí univerzity Andrea Kadlčíková.

Tradiční akademický obřad se traduje po staletí a přispívá k pospolitosti akademické obce a sounáležitosti všech vysokých škol. „Od svého předchůdce Petra Sáhy převzal Vladimír Sedlařík akademické symboly jako žezlo, které je znakem pravomoci nad celou akademickou obcí, a zlatý řetěz, který je znakem důstojnosti nejvyššího akademického úřadu a symbolem práv propůjčených rektorovi,“ uvedla Kadlčíková.

Nový rektor složil slavnostní rektorský slib. Za Českou konferenci rektorů, která sdružuje představitele všech vysokých škol v ČR, pak novému rektorovi poblahopřál její předseda Tomáš Zima z Univerzity Karlovy. Hudební blahopřání Pocta Paganinimu přednesl houslový virtuos Pavel Šporcl. V průběhu obřadu byli také představeni noví prorektoři.

Sedlaříka zvolil akademický senát UTB do funkce 16. října loňského roku, s účinností od 15. prosince ho jmenoval prezident Miloš Zeman. Sedlařík absolvoval magisterské studium oboru Technologie životního prostředí, roku 2006 obhájil disertační práci na téma Biologicky rozložitelné polymery na bázi odpadů z mlékárenského průmyslu. Za disertační práci obdržel cenu Siemens.

Během doktorského studia také absolvoval stáž na Chalmers University of Technology ve švédském Göteborgu. Na UTB později založil vlastní výzkumnou skupinu zabývající se bioaktivními polymerními systémy. Absolvoval také postdoktorandskou stáž na Institutu Jožefa Stefana v Lublani. V roce 2011 se habilitoval docentem a roku 2017 byl jmenován profesorem pro obor Technologie organických látek. Od roku 2012 působil jako prorektor pro tvůrčí činnosti, od roku 2016 je ředitelem Centra polymerních systémů.

 

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x