Na novou nemocnici použije kraj vlastní peníze, ale počítá i s pomocí státu a banky

ZLÍN - Při veřejných debatách s občany na téma výstavby nové nemocnice ve Zlíně byly nejčastějšími dotazy otázky týkající se jejího financování a do jaké míry stavba zatíží krajský rozpočet. Server Zlin.cz o tom informovala mluvčí hejtmanství Adéla Kousalová.

„Celkové výdaje na výstavbu nové nemocnice jsou počítány ve výši 7,5 až osm miliard korun. V současné době kraj naspořil 1,2 miliardy korun a do doby výstavby naspoří tři miliardy korun. Aktuálně také jednáme o úvěru jak z Evropské investiční banky, tak z ostatních bank, kterým dokryjeme zbývající potřebné peníze. Samozřejmě počítáme s avizovanou pomocí státu, ale i kdyby se tato zpozdila, výstavbu musíme zahájit. Nezbývá nám totiž nic jiného. Máme jen tři varianty. Buď nám ´ baťovka´ spadne na hlavu, nebo ji budeme 12 let rekonstruovat za nejméně 10 miliard korun, nebo za šest let budeme mít novou za osm miliard. Z mého pohledu je to jednoduché rozhodnutí a jak se hovorově říká: ‚Není co řešit‘,“ uvedl hejtman Jiří Čunek.

Vláda chce podle něj z národního investičního plánu podpořit velké veřejně prospěšné projekty. Jednám proto s premiérem Babišem, aby se náš projekt tím, v jaké je již fázi rozpracovanosti, stal pilotním projektem, na kterém by si vláda mohla odzkoušet tento model financování. Pokud se nám podaří získat tuto státní dotaci, případně peníze z evropských fondů, úvěr tím významně snížíme,“ doplnil hejtman Jiří Čunek, který v debatách s občany na otázky ohledně financování nemocnice odpovídal.

Jak Čunek uvedl, když na podzim 2016 přišel do funkce hejtmana, patřil Zlínský kraj k nejzadluženějším krajům. „Měli jsme závazky 2,1 miliardy korun vytvořené – bohužel musím říci hloupým a megalomanským projektem holešovské průmyslové zóny, kde se utratilo asi 1,6 miliardy korun. Dalších asi 600 milionů korun se v roce 2013 vyhodilo za splacení ztrát v nemocnicích, které byly způsobeny neschopností kraje řídit své nemocnice. Do dnešního dne jsme z 2,1 miliardy splatili 230 milionů korun, a protože máme velmi výhodný úvěr, vyplatí se nám raději teď investovat do projektu, který má smysl,“ řekl hejtman Čunek s tím, že banky si velmi detailně nastudovaly ekonomickou situaci Zlínského kraje a v poskytnutí úvěru kraji nevidí žádné riziko.

Hejtman Čunek také vyvrátil obavy, že kvůli nové nemocnici dojde k omezení investic do jiných resortů. „Jsem si vědom, že pozornost se soustředí na výstavbu nové nemocnice, a právem, jedná se o největší projekt svého druhu v celé republice, proto mu musí být věnována důkladná příprava. Neznamená to však, že se kvůli stavbě zastaví život v kraji. Jsme zodpovědní za všechny oblasti, tedy i za školství, sociální služby, dopravu či kulturu. Rozpočtové záměry proto budou realizovány ve všech resortech tak, aby byl zajištěn jejich rozvoj,“ konstatoval hejtman. Zároveň připomněl, že kromě nemocnice kraj připravuje také velký projekt zefektivnění a zatraktivnění veřejné dopravy.

I přes plánovanou výstavbu nové nemocnice nedojde k přerušení investic, ať už přístrojových či stavebních, do současné Krajské nemocnice T. Bati. „I během výstavby nové nemocnice budeme muset pořizovat nezbytně nutná zařízení k zajištění péče o pacienty a tyto přístroje pak automaticky přemístíme do nové nemocnice,“ sdělil Radomír Maráček, předseda představenstva krajských nemocnic.

 

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x