S Aničkou šijí všichni čerti, ale hlavně sto historických šicích strojů

VLČNOV - Dokonalost sama. Paní Anna Chovánková má doma přímo nádhernou sbírku historických šicích strojů. Musela tomu přizpůsobit bydlení, největší pokoj jinak nenápadného rodinného domu ve Vlčnově je vlastně originální výstavní síní. Za sedm let tu šikovná "cérka" shromáždila opravdové skvosty.

Na první pohled poznáte, že tuto mimořádně aktivní a činorodou ženu její stroje přímo naplňují. Pár jich má i na chodbě, pěkně šlapacích a na nich šije, vyšívá a působí radost širokánskému okolí. Paleta jejich produktů je přepestrá. Teď třeba dokončuje kostýmy pro maškary na blížící se vlčnovský fašank.

„Ne, nejsem švadlena, vyučila jsem se prodavačkou, vyšívání je můj koníček,“ tvrdí Anička, s níž zjevně šijí „všichni čerti“, což je nejlepší vyjádření její neutuchající chuti do života i vytváření dokonalých děl, která jsou prostě obdivuhodná.

Její sbírka vám vezme dech. Už má rovnou stovku nádherných, skvostných důkazů umu jejich výrobců napříč letopočty.

„Mám tu třeba stroj, na kterém sedmdesát let šila a vyšívala moje babička. Tady mám nejstarší, pochází zřejmě z Vídně někdy z roku 1870, jsou tu různé značky a typy, mimo jiné třeba z New Yorku nebo Ohia, ale také daleko novější například z bývalé NDR, pochopitelně ucelená produkce šicích mašin z našeho území,“ vypočítává paní domu namátkou.

Se sbíráním rozhodně nehodlá jen tak přestat, problémem je ale prostor.

„To je fakt, už je nemám kam dávat, snad, abych si postavila hangár,“ směje se věčně dobře naladěná paní, která jen tak mimochodem prozradí, že se celý život potýká se zdravotními neduhy. Což jí ale evidentně nebere chuť do života a do obdivuhodné nejen sběratelské práce.

„Další stroje už musím opravdu třídit, uložím už jen exponáty řekněme do roku výroby 1940, získávám je na aukcích, nejdražší mám asi za patnáct tisíc, některé jsou k mání i v pozůstalostech a levněji, velká škoda by byla, kdyby se ocitly někde na skládce,“ ví moc dobře paní Anna.

Podívejte se ve fotogalerii na opravdové šicí krasavce. Mimochodem, všechny jsou krásně namazané olejem a prakticky plně funkční.

Fotogalerie

run_function(‚hash‘,’fotogalerie-zlin-cz-list‘,’163313′,’global $wc;$wc=array();$pom=stripslashes(‚2264‘); $wc[‚id‘]=(($GLOBALS[‚interpret‘]->is_serialized($pom))? unserialize($pom):$pom);$pom=stripslashes(‚163313‘); $wc[‚unique_id‘]=(($GLOBALS[‚interpret‘]->is_serialized($pom))? unserialize($pom):$pom);$wc[‚function_id‘]=’fotogalerie-zlin-cz-list‘;‘,’a:0:{}‘); ?>

 

Zobrazit fotogalerii >>

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x