Polské hovězí se salmonelou se dostalo i do Zlínského kraje, objevilo se ve školách i nemocnici

ZLÍNSKÝ KRAJ - Skandál týkající se polského hovězího, které obsahovalo bakterie salmonely, se úzce dotýká také Zlínského kraje. Závadné maso se dostalo do škol i školek nebo do nemocnice, serveru Zlin.cz to sdělil mluvčí Ministerstva zemědělství ČR Vojtěch Bílý.

Státní veterinární správa (SVS) nařídila v minulých dnech okamžité stáhnutí z prodeje přibližně 700 kilogramů hovězího z Polska. Rozbory totiž potvrdily, že obsahuje bakterie salmonely. Ministerstvo zemědělství vyhlásilo mimořádná veterinární opatření: veškeré hovězí z Polska musí být před uvedením na trh vyšetřeno, zda je zdravotně nezávadné.

„Zásilka hovězího spodního šálu z Polska dovezená do České republiky obsahovala bakterie salmonely. Proto jsme neprodleně vyhlásili mimořádná veterinární opatření. Každý kus hovězího masa z Polska, který se k nám doveze, bude před uvedením na trh jeho dovozce povinen nechat laboratorně vyšetřit na zdravotní nezávadnost. Musíme zajistit bezpečnost pro naše spotřebitele,“ řekl ministr zemědělství Miroslav Toman.

Ve Zlínském kraji se závadné maso dostalo například do Kroměřížské nemocnice (více než 21 kilogramů) a většinu zde zpracovali a zkonzumovali. Také v Arcibiskupském gymnáziu Kroměříž maso tepelně upravili a spotřebovali, a to v množství přes 64 kilogramů. Rovněž v Základní a mateřské škole v Sehradicích si na hovězím mase se salmonelou nevědomky pochutnali. Základní škola a Mateřská škola Ořechov si pořídila přes 11 kilogramů závadného masa. Nic z něj ale nestihli uvařit a celou zásilku vrátili. Maso se objevilo také ve zborovické společnosti Krajan Czech, kde ale část rozpracovaného masa stihli včas sami zlikvidovat a zbytek vrátili dodavateli. Maso, které mělo jít na stůl zákazníkům Pivovaru Vraník v Trnavě se také podařilo v celém množství vrátit dodavateli. To v hulínské restauraci Lípa většinu nakoupeného masa (téměř 17 kilogramů) po tepelné úpravě spotřebovali. Zbývajících 4,34 kilogramu vrátili dodavateli.

Salmonelóza je průjmové onemocnění bakteriálního původu. Způsobují ho bakterie rodu Salmonella, které se do těla dostávají ústy (z potravy, nádobí, ale také špinavých rukou). Onemocnění se zpravidla projevuje střevními potížemi. Pro zdravého silného jedince není obvykle nebezpečné, ohroženi však mohou být zejména starší lidé, nemocní či malé děti – hůře se vyrovnávají s velkými ztrátami tekutin v důsledku průjmů a zvracení. Salmonely lze zničit dostatečným tepelným zpracováním potraviny. Nutné je rovněž dodržovat veškerá hygienická pravidla, aby nedošlo k tzv. křížové kontaminaci potraviny infikovanou potravinou.

 

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x