Zlínský kraj zvažuje spolupráci s Jaroslavskou oblastí v Rusku, týkat se má odborného školství

ZLÍNSKÝ KRAJ - Delegace z Jaroslavské oblasti v Rusku, složená ze zástupců podnikatelské a akademické sféry, zavítala na Krajský úřad Zlínského kraje. Přijala ji zde krajská radní pro zemědělství a životní prostředí Margit Balaštíková, serveru Zlin.cz to řekl Jan Vandík z tiskového oddělení krajského úřadu.

Během setkání byla řeč především o možnostech spolupráce obou regionů v oblasti odborného vzdělávání zaměřeného na zemědělství a potravinářství.

„Zástupci Jaroslavské oblasti projevili zájem o to, aby studenti z jejich středních škol mohli studovat na našich školách některé zemědělské a potravinářské obory. Jsem této myšlence nakloněna, protože si myslím, že přeshraniční spolupráce v této oblasti, navíc navázaná přes mladé lidi, bude přínosná pro obě strany. K tomu je nutné zprostředkovat zahraničním studentům ještě před zahájením studia intenzivní jazykový kurz češtiny. Ten již realizuje například Jihočeský kraj a my bychom chtěli do dvou let přijít s něčím podobným,“ uvedla Margit Balaštíková.

Dále se zde podle ní pro obě strany naskýtá velký potenciál partnerství na vysokoškolské a výzkumné bázi, například co se týká výzkumu obilovin, který je v Rusku na velmi vysoké úrovni. Kromě toho jsme hovořili také o možnostech výměny zkušeností v oblasti třídění a zpracování odpadů či v ekologické výchově zacílené na nejmenší děti,“ přiblížila Margit Balaštíková průběh jednání, po němž se hosté z Ruska projeli legendární Baťovou pojízdnou kanceláří, a následně je čekal pracovní oběd se zástupci Krajské hospodářské komory Zlínského kraje.

Dnes se jaroslavská delegace přesune do Štítné nad Vláří a okolí, kde navštíví například místní řeznictví nebo minipivovar. Ve čtvrtek 28. února ji v Kroměříži čeká návštěva Tauferovy střední odborné školy veterinární, stejně jako Vyšší odborné školy potravinářské a Střední průmyslové školy mlékárenské.

Jaroslavská oblast je jedním z partnerských zahraničních regionů Zlínského kraje. Vzájemná spolupráce trvá od roku 2012.

 

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x