V Uherskohradišťské nemocnici se letos zaměří na ženy

UHERSKÉ HRADIŠTĚ - Každoročně si Uherskohradišťská nemocnice vybírá téma, kterému se v průběhu dvanácti měsíců věnuje. V letošním roce padla volba na ženu, a to ve velmi komplexním pojetí, serveru Zlin.cz to sdělil mluvčí Nemocnic Zlínského kraje Egon Havrlant.

V hlavní roli tak bude pro tento rok Porodnicko gynekologické oddělení Uherskohradišťské nemocnice, které ve spolupráci s dalšími odděleními plánuje celou řadu akcí, určených pro širokou veřejnost i zaměstnance nemocnice. „Volba roku 2019 Rokem ženy‘ je velkým oceněním naší práce. Hlavním cílem není jen propagace a finanční podpora porodnicko-gynekologického oddělení, ale plánujeme především osvětu laické veřejnosti v prevenci nádorových onemocnění nebo přednášky pro mladistvé, věnující se sexuální výchově a prevenci sexuálně přenosných nemocí. Doufáme, že zaujmeme (nejen) ženy všech věkových kategorií,“ řekla k projektu primářka Porodnicko gynekologického oddělení Soňa Pánková.

Chystají se přednášky pro veřejnost, jejichž tématem by měla být například inkontinence, menopauza, poruchy plodnosti nebo složité etapy v životě ženy. V letošním roce Porodnicko gynekologické oddělení Uherskohradišťské nemocnice opět zorganizuje Den otevřených dveří, který v loňském roce přilákal několik set zájemců. V plánu je také oslovit dětské lékaře s tématem preventivního očkování dívek i chlapců proti HPV infekci. „Každodenně si také uvědomujeme náročnost našeho povolání, která přináší fyzické i psychické vyčerpání, a tím i zvýšené riziko nádorových onemocnění. Proto se chceme zaměřit i na své kolegy a kolegyně, lékaře i zdravotní sestřičky, a plánujeme ve spolupráci s urologickým a mamodiagnostickým oddělením šířit preventivní osvětu i mezi ně,“ doplnila primářka Pánková. V tomto úkolu by organizátorům mohly posloužit například nové silikonové modely „prsa, koule“, na kterých je možné reálně natrénovat preventivní samovyšetření rakoviny prsu nebo varlat.

 

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x