Nejoblíbenějšími jmény jsou ve Zlíně Jakub a Anna

ZLÍN - Florián, Jeroným, Konstantin, Vavřinec nebo Anika, Meda, Ena, Lota či Kornélie. V roce 2018 dávali rodiče svým dětem, narozeným ve zlínské porodnici, i poměrně neobvyklá jména, serveru Zlin.cz to oznámil mluvčí magistrátu Zdeněk Dvořák.

„Jména, která se z hlediska četnosti či zvyků dají označit za neobvyklá, se objevují každým rokem,“ konstatovala Helena Meriánová z Oddělení matrik a ověřování zlínského magistrátu.

Co do počtu ale opět vítězila jména dlouhodobě oblíbená. Mezi chlapci byl to byl Jakub, nositelem tohoto jména je dalších 60 chlapců. Nejoblíbenějším jménem byl i v roce 2017 (62).
Hned 49 rodičů se rozhodlo v roce 2018 dát svému synovi jméno Jan, což stačilo na druhé místo. Oproti roku 2017 tak došlo ke změně, v něm byl druhým nejčastěji dávaným mužským jménem Tomáš (54). Třetí místo z hlediska četnosti patří za loňský rok jménu Tomáš (46, včetně ekvivalentů Tom, Thomas). V roce 2017 patřila stejná příčka Janovi (49).

Mezi dívčími jmény byla v roce 2018 nejoblíbenější Anna, tohle tradiční české jméno dostalo hned 53 děvčátek. Stejný počet byl v roce předchozím Elišek. Velmi oblíbené bylo v roce 2018 jméno Ema (39, včetně ekvivalentu Emma). V roce 2017 bylo druhým nejoblíbenějším dívčím jménem Anna (41). Pozici dlouhodobě oblíbeného jména si v loňském roce udržela Eliška. Ve Zlíně se jich narodilo 37 (včetně ekvivalentu Ela). V roce 2017 byla třetím nejčastějším jménem Adéla (40).

Hned dvě jména se rozhodli dát svým potomkům narozeným ve Zlíně v roce 2018 v celkem 52. případech.

 

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x