Po devítiměsíční obnově se vrátil do provozu v Baťově mrakodrapu oběžný výtah

ZLÍN – Oběžný výtah nebo-li páternoster se v Baťově mrakodrapu dostal po devítiměsíční obnově znovu do provozu. Skončila tím další z několika částí celkové revitalizace budovy skoro za 90 milionů korun, řekl serveru Zlin.cz Jan Vandík z tiskového oddělení krajského úřadu.

Baťův mrakodrap je sídlem krajského úřadu. Obnova výtahu spočívala ve výměně motoru, brzdy, převodovky i řetězu včetně polygonů. „Repasovalo se také všech 30 kabin. Se zdvihem 58,5 metru je tento páternoster nejdelší svého druhu v České republice. Pohybuje se rychlostí 0,3 metru za sekundu,“ informoval Vandík.

Kraj rekonstruuje budovu s přispěním evropských peněz. „Kromě páternosteru máme úspěšně za sebou také rekonstrukci rozvodny nízkého napětí, obnovu podlah ve třetí etáži a modernizaci vstupu do budovy ve druhé etáži včetně výměny vstupních dveří, instalace turniketů a přemístění recepce blíže k hlavnímu vchodu,“ uvedl náměstek hejtmana Jiří Sukop.

Podle něj se v nejbližší době počítá s dokončením výměny všech čtyř rychlovýtahů. „Posledním krokem tak bude obnova a rozšíření expozic ve druhé, osmé a šestnácté etáži, kterou jsme už zahájili a chtěli bychom ji stihnout do poloviny letošního roku,“ poznamenal Sukop.

V rámci expozic vznikne ucelený prohlídkový okruh budovou s jednotným informačním a orientačním systémem. Expozice ve druhé a osmé etáži čeká aktualizace a obnova jejich opotřebených nebo poškozených částí. „Provedeme dispoziční změny a doplníme nové objekty. Například v osmé etáži bude jako protějšek busty Tomáše Bati na protilehlé straně busta jeho bratra Jana Antonína Bati z bronzu,“ popsal Vandík.

Zcela nová expozice pak vznikne na vyhlídkové terase v šestnácté etáži. „Nainstalujeme několik dalekohledů typově stejných jako na amerických mrakodrapech. Budou mít popisky a orientační tabule. Terase bude vévodit model města Zlína, výtvarného díla z litého bronzu, které bude znázorňovat podobu města v polovině minulého století,“ dodal Vandík.

 

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x