Zlín zkouší nový preparát na likvidaci jmelí

 ZLÍN – Nový preparát na likvidaci jmelí zkouší Zlín v sadu Svobody. Ošetří asi tři desítky stromů, sdělil serveru Zlin.cz Lukáš Fabián z tiskového oddělení zlínského magistrátu.

Lidé mohou v těchto dnech vidět v sadu vysokozdvižnou plošinu. „Na ní je muž, který s postřikem operuje vysoko v korunách stromů. Je to výzkumné-experimentální ošetření stromů napadených jmelím,“ popsal Fabián.

Na výzkumu boje se jmelím spolupracuje zlínský odbor městské zeleně s vědci z Mendelovy univerzity v Brně. „Výzkum boje proti jmelí funguje už několik let. Aplikační látku zajistil Jiří Rozsypálek z Mendelovy univerzity v Brně, který na výzkumu pracuje. Následně po aplikaci bude pravidelně probíhat ze strany Mendelovy univerzity kontrola reakce jmelí na postřik a vyhodnocování účinnosti,“ popsala Petra Halašková, arboristka odboru městské zeleně zlínské radnice.

Ošetření čeká tři desítky stromů. „Použitá technologie působí postupné opadání asimilačního aparátu, pokles vitality a následující rozpad keříků jmelí bez poškození hostitelské dřeviny,“ informoval Fabián.

Jmelí je podle něj cizopasník, který je napojený na cévní systém stromů, čerpá z nich vodu a v ní rozpuštěné látky. „Dosud není jednoznačně znám účinný způsob likvidace jmelí. Mimo zkoušení boje se jmelím speciální technikou postřiku aplikační látkou se jmelí doposud muselo odstraňovat ořezem napadených větví,“ dodal Fabián.

 

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x