Spolupráce Meziříčí s českou menšinou v Chorvatsku pokračuje i letos

VALAŠSKÉ MEZIŘÍČÍ - Řadu zajímavých projektů, ze kterých budou těžit především děti, plánují letos města Valašské Meziříčí a Končanica, respektive Daruvar. Server Zlin.cz o tom informoval mluvčí Valašského Meziříčí Lukáš Martínek.

V těchto chorvatských městech žije početná česká menšina, což výrazně usnadňuje nejen vzájemnou komunikaci, ale také čerpání prostředků na společné projekty. Česko-chorvatská spolupráce však funguje velmi dobře i bez dotací.

Valašské Meziříčí spolupracuje s chorvatským městem Daruvar a přilehlou obcí Končanica přibližně dva roky. Zatímco chorvatské děti jezdí na Valašsko lyžovat, valašskomeziříčští školáci jezdí do Chorvatska k moři. Chorvaté také vyslali loni na místní Valmez Cup své fotbalové družstvo. Nejinak tomu bude v letošním roce. Meziříčtí fotbalisté se v létě chystají na turnaj do Chorvatska. Tyto i další aktivity jsou v režii měst, případně spolků. V roce 2019 jsou v plánu tři projekty, které by měly pokrýt evropské dotace.

„Základní škola Šafaříkova přišla s nápadem podpořit netradiční halové sporty. V rámci programu Evropa pro občany zakoupí škola přenosné florbalové hřiště a uspořádá florbalový turnaj pro zhruba 70 žáků. Počítáme s účastí dětí z Chorvatska, Slovenska i Polska,“ představil první projekt Daniel Šulák, vedoucí oddělení rozvoje města Valašské Meziříčí.

Další projekt se týká dětí, jejich rodičů a pedagogů z mateřinek na české i chorvatské straně. Aktivity budou zaměřeny na svátky a dodržování tradic v obou zemích. „Děti se blíže dozví o významu svátků nejen doma v České republice, ale také o těch, které se slaví v Chorvatsku. To stejné platí pro etnickou menšinu Čechů v Chorvatsku. Vznikne společný kalendář, děti si připraví pásmo tanců, povídek a poezie. Pedagogové dostanou příležitost poznat výukové metody v jiné zemi,“ přiblížil Šulák.

Na posledním připravovaném projektu se kromě základních škol ve Valašském Meziříčí a Končanici bude podílet také škola ve slovenském Ružomberku. „Dvouletý projekt se zabývá vztahy Čechů a Slováků v rámci Československa, později v rámci České a Slovenské republiky. Mimo to bychom se pokusili zhodnotit vztah české a slovenské menšiny v Chorvatsku. Šlo by o výměnu zkušeností mezi učiteli a výměnné pobyty dětí,“ řekl Jaromir Vrabec, ředitel Základní školy Josefa Růžičky v Končanici s tím, že chorvatské děti by v rámci projektu pátraly po českých a slovenských stopách v Chorvatsku.

„Mezi školami, spolky i lidmi na české a chorvatské straně se podařilo za poměrně krátkou dobu utvořit tak silné vazby, které ke svému rozvoji už nás, politiky, nepotřebují. Toho si nesmírně vážím,“ dodal starosta města Robert Stržínek.

 

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x