Sté narozeniny M. Zikmunda si lidé mohou na zlínské radnici připomenout i prostřednictvím výstavy

ZLÍN - Legendární cestovatel a spisovatel Miroslav Zikmund oslavil sté narozeniny a při této příležitosti se ve Zlíně koná řada zaímavých akcí. Jednou z nich je i výstava na radnici, serveru Zlin.cz to sdělil Lukáš Fabián z tiskového oddělení magistrátu.

V prostorách zlínské radnice si mohou návštěvníci připomenout 100. narozeniny Miroslava Zikmunda, držitele ceny města Zlína, které oslavil 14. února 2019. Návštěvníci zde najdou fotografie, knihy, deskovou hru o cestě Hanzelky a Zikmunda i pozvánku do Muzea jihovýchodní Moravy ve Zlíně.

„V muzeu jihovýchodní Moravy je, kromě stálé cestovatelské expozice, až do 5. května 2019  k vidění i výstava z uměleckých děl inspirovaných životem a dílem Miroslava Zikmunda a Jiřího Hanzelky,“ upřesnil Fabián.

Miroslav Zikmund, který žije ve Zlíně, je i ve svých sto letech stále aktivní a účastní se společenského života. Narodil se 14. února 1919 v Plzni. Už v dětství toužil po cestování, projel železnicí celou republiku až k Podkarpatské Rusi, psal si deník a poznámky těsnopisem. Maturitu složil na reálném gymnáziu v Plzni roku 1938 a nastoupil Vysokou školu obchodní v Praze, kde se jeho osud na dlouho propojil s osudem Jiřího Hanzelky. Na cesty spolu poprvé vyrazili v roce 1947 a projeli téměř celý svět.

 

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x