Zlín připravuje architektonický manuál

ZLÍN - Popularizace architektury a historie města nejen pro návštěvníky, ale také pro obyvatele. To je jednou z hlavních ambicí projektu s názvem Zlínský architektonický manuál, serveru Zlin.cz o tom informoval Lukáš Fabián z tiskového oddělení zlínské radnice.

Tato internetová online/offline databáze naváže na úspěšný projekt Brněnského architektonického manuálu. „Město Zlín je chápáno jako učebnice moderní architektury, která dosud není veřejnosti náležitě představena,“ uvedla Eva Manišová, vedoucí Oddělení cestovního ruchu a informací.

Systém fungování firmy Baťa přímo ovlivnil podobu města. Zlín je místem poválečných experimentů. Prostřednictvím tematických tras se tak zájemci seznámí s architekturou v kontextech nejen umělecko-historických, ale také sociologických. V rámci projektu vzniknou do tří let mapy a stezky, audio nahrávky, tištěný průvodce a značení staveb v terénu. Do konce roku 2019 bude zpracováno přibližně 90 hesel (objektů).

Projekt architektonický manuál již funguje nebo se připravuje v Brně, Plzni, Litomyšli či Hradci Králové. Na projektu spolupracuje několik organizací a institucí – spolek aArchitektura, Nadace Tomáše Bati, Nadace Jana Antonína Bati, Krajská galerie výtvarného umění ve Zlíně, statutární město Zlín, Zlínský kraj, destinační management Zlínsko a Luhačovicko.

 

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x