Domov pro seniory v Nezdenicích se může nově starat i o lidi s demencí

NEZDENICE - V Domově pro seniory Nezdenice byla slavnostně otevřena zrekonstruovaná část objektu, v němž je od letošního února nově poskytována sociální služba „domovy se zvláštním režimem", serveru Zlin.cz to řekla mluvčí hejtmanství Adéla Kousalová.

„Domov pro seniory, který měl původní kapacitu 165 míst, byl upraven na stávající kapacitu 115 lůžek, a to tak, aby v něm mohla být poskytována nová sociální služba ´domovy se zvláštním režimem´ s kapacitou 27 lůžek. Cílovou skupinou služby jsou senioři s různými typy demencí,“ vysvětlila radní Michaela Blahová, zodpovědná za sociální záležitosti, rodinnou politiku a neziskový sektor. „Důvodem přestavby zařízení je skutečnost, že pro část současných klientů domova pro seniory je služba ´domova se zvláštním režimem´ nezbytná. Zároveň pak všeobecně narůstá poptávka po tomto typu služby, a to z důvodu zhoršení zdravotního stavu a onemocnění stařeckou demencí či Alzheimerovou chorobou,“ dodala radní Michaela Blahová.

Zřízení nové služby „domova se zvláštním režimem“ v Nezdenicích si vyžádalo rekonstrukci s celkovými náklady 28 189 tisíc korun. Ze tátního rozpočtu se podařilo získat 17 611 tisíc korun, Zlínský kraj poskytl částku 9 866 tisíc korun a příspěvková organizace pak přispěla částkou 712 tisíc korun. Součástí rekonstrukce bylo i vybudování terasy a zahradního altánu, oplocení zahrady, výstavba chodníků a další vybavení, které již začalo sloužit klientům.

Personálně oba typy sociálních služeb zajištuje celkem 84,0 pracovních úvazků, z toho 58,6 úvazku pracovníků v domově pro seniory a 25,4 úvazku pracovníků v domově se zvláštním režimem.

Celé zařízení je součástí příspěvkové organizace Sociální služby Uherské Hradiště zřizované Zlínským krajem.

 

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x