Zlínská radnice vyvěsila tibetskou vlajku v předstihu

ZLÍN - Řada měst se rozhodla vyvěsit na svých budovách tibetskou vlajku, aby tak dala najevo nesouhlas s porušováním lidských práv. Akce se koná každoročně 10. března, ve Zlíně ale vyvěsili vlajku již v předstihu, serveru Zlin.cz to sdělil mluvčí města Zdeněk Dvořák.

Tibetská vlajka zavlála na zlnské radnici již v pátek 8. března. Připojila se tak k mezinárodní kampani, jejímž cílem je upozorňovat na porušování lidských práv v této asijské zemi.

Kampaň Vlajka po Tibet se koná vždy 10. března, v den, kdy začalo v roce 1959 Tibetské národní povstání proti čínskému režimu. V České republice má tato iniciativa rostoucí ohlas. Tibetskou vlajku každoročně vyvěšují stovky obcí, měst, městských částí, krajů či jednotlivců. „Protože letos připadá 10. březen na neděli, oznámil spolek Lungta, který tuto iniciativu pořádá, že je možné vlajku Tibetu vyvěsit již v předstihu. Této možnosti jsme využili,“ vysvětlil Zdeněk Dvořák, mluvčí zlínské radnice.

Tibetskou vlasjku se letos rozhodla vyvěsit i další města vkraji, například v Otrokovicích, Valašských Kloboukách, Rožnově pod Radhoštěm či ve Valašském Meziříčí.

Celosvětová kampaň Vlajka pro Tibet připomíná krvavé potlačení povstání Tibeťanů proti čínské okupaci. Letos si svět připomíná již 60. výročí tohoto incidentu. V České republice se k podpoře Tibetu poprvé města připojila v roce 1996. Při povstání v roce 1959 zemřelo více než 80 000 Tibeťanů. Statisíce Tibeťanů zemřely v následujících letech ve vězeních, pracovních táborech nebo v důsledku hladomoru. V loňském roce se k akci připojilo 737 obcí, měst, městských částí nebo krajů.

 

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x