V Hradišti lékaři zájemcům zdarma a bez objednání vyšetří ledviny

UHERSKÉ HRADIŠTĚ - Uherskohradišťská nemocnice se opět připojí ke Světovému dni ledvin a nabídne vyšetření zdarma a bez objednání. Server Zlin.cz o tom informoval mluvčí Nemocnic Zlínského kraje Egon Havrlant.

Na druhý čtvrtek v měsíci březnu každoročně připadá Světový den ledvin. Jeho hlavním smyslem je především upozornit na možné onemocnění tohoto důležitého párového orgánu. Chronické onemocnění ledvin bývá také označováno jako „tichý zabiják“, v raném stádiu totiž často nemá žádné příznaky, postihuje ale 10 procent populace. Uherskohradišťská nemocnice proto opět nabízí zdarma a bez objednání specializované vyšetření.

„Ve čtvrtek 14. března nabízíme široké veřejnosti vyšetření stavu jejich ledvin. Zájemci mohou přijít do naší nefrologické ambulance, která se nachází ve druhém patře takzvaného Skleňáku a je přístupná bočním vchodem budovy F. Čeká je tady odběr krve na zjištění základní funkce ledvin a hladiny krevního cukru, měření krevního tlaku a také vyšetření moči. Bylo by proto dobré přinést si vzorek ranní moči z domova, odběr je ale možný i na místě,“ uvedl podrobnosti ke Dni ledvin v Uherskohradišťské nemocnici primář nefrologie Lubomír Strnadel.

Podle údajů Mezinárodní nefrologické společnosti jsou chronická onemocnění ledvin u dospělých nejčastěji způsobena vysokým krevním tlakem a cukrovkou. Jedním z rizikových faktorů onemocnění je také věk nad 50 let, stejně jako nadváha, výskyt onemocnění v rodině nebo kouření. „Choroby ledvin ale mohou postihovat lidi bez rozdílu věku. Člověk přitom může ztratit až 90 procent funkce ledvin, aniž by měl jakékoli příznaky,“ doplnil primář Strnadel.

V Uherském Hradišti mohou tedy lidé přijít na vyšetření ve čtvrtek 14. března, a to od 6.30 do 16.30 hodin. Absolvovat vyšetření bude ale možné také na staré poliklinice v Uherském Brodě, a to už ve středu 13. března ve stejném časovém rozmezí.

 

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x