Soudní znalci ověřovali technický stav parní lokomotivy Matěj

VALAŠSKÉ MEZIŘÍČÍ - Parní lokomotiva Matěj má za sebou posudkovou jízdu na trase Valašské Meziříčí - Veřovice. Soudnní znalci zjišťovali technický stav lokomotivy, serveru Zlin.cz to oznámil mluvčí města Lukáš Martinek.

Cílem posudkové jízdy bylo zjistit,  co bude dál s Matějem a kolik bude stát oprava této oblíbené parní lokomotivy. Den předtím si lokomotivu mohla prohlédnout i široká veřejnost. Dorazilo asi 350 lidí. „Jízdy se zúčastnili zástupci Českých drah i Národního technického muzea, kteří si pozvali také soudní znalce v oboru strojírenství, aby bylo opravdu vše pečlivě zkontrolováno a posouzeno,“ uvedl Jiří Dobiáš, jednatel Valašské společnosti historických kolejových vozidel, která se o Matěje stará.

Důvodem jízdy bylo posoudit technický stav lokomotivy s výjimkou kotle, kvůli kterému Matěj v letošním roce už zřejmě depo neopustí. V těchto dnech totiž končí jeho technická způsobilost. Soudní znalci podle Dobiáše ohodnotili technický stav lokomotivy jako dobrý. Souhrnná zpráva bude ale hotová až za několik dní.

„Představitelům samosprávy jsme přislíbili vyčíslení všech oprav, které Matěj bude v nejbližší době potřebovat. Proto se byli na mašinu podívat soudní znalci. Bylo by nešťastné použít veřejné peníze na opravu kotle, kdyby hrozilo riziko, že Matěje později odstaví jiná závada,“ řekl Dobiáš.

Připravenost podpořit opravu Matěje už v minulosti přislíbil starosta Valašského Meziříčí Robert Stržínek i hejtman Zlínského kraje Jiří Čunek. Oba právě pod podmínkou, že budou znát podrobný technický stav lokomotivy. Nacenění kompletní opravy včetně kotle by mělo být známo do konce června.

Ve Valašském Meziříčí je Matěj od roku 1986. Od té doby se pravidelně zúčastňuje zvláštních jízd zejména na Valašsku, ale i jinde v republice. V loňském roce bez závad najezdil 2 064 kilometrů. Majitelem lokomotivy s označením 433.002 je Národní technické muzeum.

 

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x