Bikemaraton Drásal bude letos jednodenní, pojede se 29. června

HOLEŠOV – Po loňské oslavě čtvrt století se oblíbený Bikemaraton Drásal vrací zpět do zajetých kolejí, a tak závodníky i fanoušky letos bude čekat jednodenní akce, informovala mluvčí holešovské radnice Hana Helsnerová.

„Důvodem je obrovská pořadatelská náročnost a velká psychická i fyzická zátěž pro organizátory při pořádání dvoudenního závodu,“ objasnil Jaroslav Bachner, který stál u samotného zrodu dnes již legendárního závodu.

Nejstarší závod horských kol v ČR, Bikemaraton Drásal České spořitelny pořádá letos již po šestadvacáté Cyklistický klub Drásal Team Holešov ve spolupráci s městem Holešov. Do Holešova tak opět zavítá přes 2000 závodníků, kteří si mohou vybrat tentokrát dokonce z šesti tras. Další velkou změnou v programu je totiž zařazení nové trasy E o délce 85 kilometrů.

„Je možností pro ty, kdo si na klasickou 120 km trasu netroufají,“ dodává Bachner. Trasa E bude hodnocena v kategorii Ženy jako Women UCI matahon MTB. Muži se o cenné UCI body utkají stejně jako v loňském roce na trati A, která je zapsána jako Man UCI marathon MTB Series.

Další novinkou je zařazení „Drásala“ do seriálu bikemaratonů ve středovýchodní Evropě – Intersport marathon series. Díky zařazení do nejvyšší kategorie mezinárodního kalendáře UCI, jako závod World Marathon Series jde především o vysokou atraktivnost závodu pro zahraniční závodníky, kteří budou bojovat o cenné body do UCI žebříčku a samozřejmě i o finanční prémie. Z pohledu českého hobby jezdce bude lákavé poměřit si síly s českou a mezinárodní maratonskou špičkou.

Pro město Holešov i široké bikerské okolí jde o velký sportovní svátek a co do počtu aktivních závodníků také o jednu z největších sportovních akci ve Zlínském kraji. „Závod chápeme jako propagaci našeho města Holešova, Hostýnských vrchů a prezentaci našeho regionu. V loňském roce jsme měli přes 2200 závodníků, z toho přes 500 dětí do 18 let. Samozřejmě závod bereme i jako podporu sportování dětí a mládeže. Diváků a fanoušků po trati a v zámeckém parku je přes 5000,“ dodal Bachner.

V sobotu 29. června jako první odstartuje trasa Force OBR Drásal, která se taktéž vrací na osvědčenou vzdálenost 177 kilometrů. Na této trati se opět jede o mistrovské dresy v Ultramaratonu horských kol. Následovat bude trasa A na 117 km, dále trasa B se svými 55 km, kratší trasa C na 31 km, Fitness jízda na 16,2 kilometrů a také dětské závody. Závod je součástí seriálů Kolo pro život, kterého se ročně zúčastní na 20 000 závodníku. Po celý závodní den se budou konat doprovodné akce pro děti jako dětský koutek, pumptrack dráha nebo skákací hrad. Součástí areálu bude vyhrazena část pro EXPO, prodejní stánky se sportovními doplňky a občerstvením.

 

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x