Slovácké divadlo uvede klasickou komedii Les

UHERSKÉ HRADIŠTĚ - Klasickou ruskou komedii Les uvede už tuto sobotu Slovácké divadlo. Alexandr Nikolajevič Ostrovskij ji napsal v roce 1871, serveru Zlin.cz to sdělil herec a mluvčí divadla Josef Kubáník.

„Skrze příběh pokrytecké statkářky prodávající po kouskách les kolem svého panství vysadil autor les, či spíše neproniknutelnou houštinu, lidských vztahů rostoucích ve společnosti založené pouze na hraní rolí, přetvářce a falši,“ řekla dramaturgyně Iva Šulajová. Režisérem slovácké novinky je Roman Groszmann.

Spolu s Bouří je komedie Les nejznámější a nejuváděnější hrou Ostrovského. Na domácí půdě dosáhla v nastudování ruského avantgardního režiséra V. E. Mejercholda z roku 1924 neuvěřitelných 1 328 repríz. Ve Slováckém divadle byl Les uveden doposud dvakrát, a to v roce 1962 v režii Františka Čecha, a v roce 1970 v režii Miloše Hynšta.

„Doposud jsem nikdy žádnou ruskou klasiku neinscenoval. Až nyní – asi jsem dozrál té drzosti, že si na to troufám. Možná i proto, že jsem v Ostrovského Lesu objevil jedenáct zajímavých postav, každá je jiná, výrazná, a když na to seženete jedenáct dobrých herců, tak z toho může být dobré divadlo. Taky proto jsem na to tady kývl,“ prozradil režisér, jenž se slováckou scénou spolupracuje poprvé.

Jednu z hlavních postav, oblastního herce Šťastlivce, ztvární Josef Kubáník. „Už dlouho jsem se na jeviště tak netěšil, jako při práci na Lese. Les je totiž i o našem hereckém světě. A protože pan režisér je sám o sobě i výtečný herec a umí se do hereckého vnímání vcítit, je to zábavná i krutá výpověď o nás. Byla to radost, čirá radost,“ poznamenal Josef Kubáník.

Slovácké divadlo uvede hru v novém překladu Aleny Morávkové. Výpravu vytvořil Michal Hejmovský a hudbu složil Richard Mlynář.

 

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x