Zlínské (z)povídání: Monika Zábojníková

ZLÍN - „Dobrovolničení" je naplňující. To tvrdí držitelka licence a koordinátorka vyhlášené akce TEDxZlín Monika Zábojníková, která dle svých slov sází na pozitivní prostor, kooperaci s nadšenci a vytváření příležitostí.

Kdo Moniku zná, tak ví, že je neustále v pohybu a potřebuje pořád něco vymýšlet. Právě díky této její vlastnosti vznikl TEDxZlín, u kterého je už pátým rokem. „TEDxZlín považuji za své třetí ´dítě´, baví mě pozorovat příběh toho, jak se ten aparát utváří – lidé, hledání motivace. Žijeme v krásné době, všechny naše potřeby jsou v zásadě naplněné. Je tedy přirozené, že toužíme jít po pyramidě seberealizace stále výš,“ prozradila Monika důvod své dobrovolné práce pro TEDxZlín. A co si myslí o Zlíně?

Když se řekne Zlín, co si vybavíš jako první a proč?

Zlíňanku a maminku 🙂 Navštívit v dětství Zlín a minout tuto cukrárnu bylo nemyslitelné. Dnes jej vnímám jako místo, které se postupně kultivuje. Cítit se v něm bezpečně, je pro mě a moji rodinu velmi důležité.

Kam bys vzala zahraniční návštěvu?

Vím, kam bych je nevzala :-). Na autobusové a vlakové nádraží. I když svým způsobem je to také raritní podívaná. Teď vážně… K posílení hrdosti na naše město by cesta vedla určitě do expozice Princip Baťa a expozice H+Z, neminuli bychom reprezentativní prostory Kongresového centra a zakončili to procházkou v „oživlém“ parku Komenského. A navštívit ZOO Zlín v jakémkoliv ročním období je vždy trefa do černého.

Čím Tě město naposledy překvapilo?

Opravdu mám velkou radost, když projíždím kolem, nebo se procházím parkem Komenského a vidím plno lidí a pohodovou atmosféru. Při nedávné návštěvě New Yorku jsem ráda chodila „dobíjet baterky“ do známého Central parku. Bavila mě ta pestrost. Lidé všech věkových kategorií – od dětí až po lidi důchodového věku – si tam našli pro sebe tu správnou aktivitu. Do zlínského parku bych přenesla ještě více živé pouliční hudby a párků v rohlíku :-).

Jakou akci si nikdy nenecháš ujít?

TEDxZlín. Někde jsem četla hezké přirovnání, že iniciativa TEDx vrací návštěvníky k pradávnému táborovému ohni, kde se vyprávějí příběhy. Vždy bude stát za návštěvu a zamyšlení, protože je to v nás zakořeněno. Vážím si všech členů organizačního týmu, kteří dobrovolně vynakládají svůj čas k vytvoření tohoto prostoru ve Zlíně. Pro mě jsou ONI těmi velkými osobnostmi, ke kterým ráda vzhlížím. A ráda vzhlížím k místním firmám, našim podporovatelům. Zejména těm, které fungují mnoho let a vytvářejí zde pracovní příležitosti.

Co Ti ve Zlíně chybí?

Teď už skoro nic – viz výše TEDxZlín 🙂 Snad jen… uvítala bych více rozmanité hudební klubové scény. Skvělý počin byl jazzový klub v kavárně 14I15 BAŤOVA INSTITUTU, našel si své příznivce a je škoda, že nemohl být, nebo možná nebyla vůle tento koncept dále rozvíjet. 

Oblíbený podnik?

Nemám.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x