Návrh na uspořádání referenda ve Zlíně neuspěl u soudu

ZLÍN – Krajský soud v Brně zamítl návrh na uspořádání místního referenda ve Zlíně k vodárenské problematice. Nevyhověl tak stejně jako únorové zastupitelstvo žádosti přípravného výboru v čele se zastupitelem za SPD Pavlem Sekulou, řekl serveru Zlin.cz mluvčí zlínského magistrátu Zdeněk Dvořák.

Krajský soud posuzoval, jestli je možné uspořádat referendum k otázkám navrženým přípravným výborem. „Jeho verdikt je stejný jako rozhodnutí zlínského zastupitelstva, které v únoru odmítlo referendum vyhlásit. Jako důvod uvedlo špatně položené otázky, které jsou v rozporu s právními předpisy,“ řekl Dvořák.

Ke špatné formulaci otázek přihlédl i soud. „Těší mě, že soud dospěl ke stejnému názoru jako my. Potvrdil tak, že rozhodnutí zastupitelstva bylo správné,“ konstatoval primátor Jiří Korec.

Cílem referenda bylo dosáhnout toho, aby o hospodaření s vodou rozhodoval Zlín a obce. Referendum se mělo týkat společnosti Vodovody a kanalizace Zlín (VaK). Město Zlín je v ní největším akcionářem se 46 procenty, což však není nadpoloviční většina. Přesto by podle navržených otázek pro referendum mělo město zasahovat do řízení společnosti, což vedení radnice považuje ze zákona za nepřípustné. „Město může pouze pověřit svého zástupce na valné hromadě, aby podal návrhy podle výsledku referenda. Úkolovat vedení VaK ale v žádném případě nemůže. Je tedy zřejmé, že v referendu by se hlasovalo o něčem, co není v praxi možné realizovat,“ řekl Dvořák.

Zlín je v řešení vodárenské problematiky velmi aktivní. Díky tomu klesl v pořadí měst podle ceny vody z druhého místa na konec třetí desítky. Důležitou roli chce mít i v následujících letech. „Zastáváme názor, že s vodou jako strategickou surovinou má hospodařit město. Soudy ohledně současného smluvního vztahu však trvají už roky, takže vyjednáváme dohodu mezi akcionáři VaK a dalšími zúčastněnými, aby vodu měly pod kontrolou obce,“ prohlásil už dříve Jiří Korec.

 

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x