V Kunovicích vznikne protipovodňová ochrana za 321 milionů

KUNOVICE – Povodí Moravy vybuduje v Kunovicích protipovodňovou ochranu za 321 milionů korun. Práce, které ochrání 1400 obyvatel a majetek asi za 400 milionů, by mohly začít letos v květnu a skončit na podzim roku 2021, řekl serveru Zlin.cz mluvčí Povodí Moravy Petr Chmelař.

Protipovodňová opatření zajisté ochranu města na průtok dvacetileté povodně s bezpečnostní rezervou na padesátiletou povodeň. Rozlivu velké vody do městské zástavby budou bránit nové protipovodňová hráze a zdi. „Zajistíme ochranu Kunovic před průtoky v Olšavě odpovídajícími až padesátileté vodě se zohledněním možného souběhu s povodňovými stavy v Moravě. Část bude novostavba protipovodňových opatření. Částečně půjde o úpravu stávající stavby, kde přibližně v úseku jednoho kilometru navýšíme na pravém břehu Olšavy stávající protipovodňovou zeď,“ uvedl ředitel Povodí Moravy Václav Gargulák.

Samotná stavba protipovodňové ochrany se týká asi 3,6 kilometru délky toku Olšavy převážně uvnitř Kunovic, uvedl investiční ředitel Povodí Moravy Tomáše Bělaška. „Protipovodňová opatření budou sestávat z nových betonových zdí a navýšení stávajících zdí v úseku téměř pět kilometrů. Dále dojde k vybudování zemních hrází v délce 1,3 kilometru. Součástí je i stavba nového mostu přes Olšavu náhradou za stávající nevyhovující most,“ řekl Bělaška.

V současnosti se schvaluje výše finanční podpory, celkem si investice vyžádá 321 milionů korun. Pokud se podaří peníze získat, se zahájením se počítá letos v květnu a vše má trvat 28 měsíců, tedy do září roku 2021. „Opatření ochrání téměř 1400 obyvatel Kunovic na území pokrývajícím více než 190 hektarů. V něm je celkem 400 stavebních objektů, odhadovaná hodnota majetku je téměř 400 milionů korun,“ uvedl Chmelař. Podle Garguláka podnik spolupracuje s Kunovicemi na tom, aby práce měly minimální dopady do života města. „O všech omezeních budeme občany předem informovat,“ dodal Gargulák.

 

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x