Zlín při blokovém čištění uklidí přes 160 kilometrů silnic

ZLÍN – Přes 160 kilometrů silnic uklidí letos Zlín při blokovém čištění ulic. Od 2. dubna se práce dotknou ulic Družstevní a Javorová, potom budou pokračovat dalšími a skončí 10. října v lokalitě Kúty, řekl serveru Zlin.cz mluvčí magistrátu Zdeněk Dvořák.

Cílem úklidu je snížení prašnosti ve městě. „Je to osvědčená metoda vedoucí ke zlepšení životního prostředí ve městech. I když se to nemusí na první pohled zdát, množství odstraněných nečistot a prachu je obrovské,“ uvedl Dvořák.

Práce provádějí Technické služby Zlín. „Z jednoho úseku v podobě průměrné ulice odstraníme kolem šesti tun smetků,“ řekl ředitel Technických služeb Zlín Jakub Černoch. Kromě samotných komunikací a chodníků pracovníci městské společnosti uklízí i další plochy jako například parkoviště.

Nicméně i přes zjevné přínosy pro zvýšení kvality životního prostředí ve městě provázejí blokové čistění problémy. „Je nutné si uvědomit, že celkový efekt výrazně snižují řidiči, kteří své vozy nechají stát v čištěném úseku. Technika je musí objet. Pod vozem a v jeho okolí zůstávají nečistoty a hlavně prach, který se časem znovu rozfouká i na očištěné plochy,“ upozornil Černoch. Právě součinnost s řidiči je klíčová pro maximální efekt nákladé akce.

Přehled všech úseků, kde se bude čistit, je známý dlouho dopředu. Informace lze nalézt na webu Technických služeb Zlín, kromě toho je týdenní přehled i na jejich facebookovém profilu. Přímo u dotčených úseků je v týdenním předstihu instalováno dopravní značení upozorňující řidiče na přesný termín blokového čištění. „Chápeme, že to přináší řidičům komplikace, vždy jde ale o omezení jen na několik málo hodin. Čištění je vždy od 8:00 do 12:00, v některých případech pak od 6:00 do 10:00,“ nastínil Černoch.

Technické služby Zlín vlastní město. Zaměstnávají asi 200 pracovníků, kteří mají k dispozici bezmála stovku vozidel a strojů. Starají se především o odpadové hospodářství přes svoz, třídění až po skládkování, letní i zimní údržbu komunikací a chodníků, provoz parkovišť, semaforů a veřejného osvětlení.

 

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x