Hromadnou nákazu salmonelou vyvolal u pacientů a personálu kontaminovaný oběd

ZLÍN - Krajská hygienická stanice ve Zlíně má už závěry z vyšetřování příčiny hromadné nákazy salmonelou v Krajské nemocnici T. Bati ve Zlíně. Za vším stál kontaminovaný oběd, serveru Zlin.cz to za krajskou hygienu řekla Jana Hošková.

„V souvislosti s epidemií salmonelózou onemocnělo 38 pacientů a 29 osob z řad personálu. Epidemiologickým šetřením bylo zjištěno, že všichni nemocní konzumovali oběd ze dne 14. 3. 2019, který byl s největší pravděpodobností kontaminován salmonelou. Onemocnění vzniklo jednorázově požitím této stravy a dále se již nešíří. Vzrůstající počty nemocných v průběhu týdne byly dány dohlašováním jednotlivých nemocných,“ upřesnila Hošková. Osudný den, kdy se salmonela začala nemocnicí šířit, si pacienti i personál pochutnávali na kuřecích stehnech. Drůbeží maso původem z Polska odebrala zlínská nemocnice od předního českého dodavatele.

Hygienici provedli odběry zmrazeného syrového kuřecího masa, které byly předány akreditovaným laboratořím. Výsledky v této chvíli ještě nejsou k dispozici a očekávají se počátkem příštího týdne. Podle odborníků je ale takřka jisté, co přinesou. „Screeningovou metodou byla zjištěna salmonela v sedmi z deseti vyšetřených vzorků. Drůbeží maso ve zlínské nemocnici pocházelo z polského podniku v Mazowském vojvodství,“ uvedl mluvčí ministerstva zemědělství Vojtěch Bílý.

Jak sdělil muvčí Nemocnic Zlínského kraje Egon Havrlant, suroviny pro přípravu jídel nakupuje nemocnice přes objednávkový portál od prověřených českých dodavatelů, garance kvality a nezávadnosti je tak podle jeho slov na dodavatelích.

Nákaza salmonelou se rozšířila zejména na gynekologicko-porodnickém oddělení, další případy se staly také na dětském oddělení.

 

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x