Pětice památek v centru Kroměříže se letos dočká opravy

KROMĚŘÍŽ - Celkem pět památek v historickém centru Kroměříže čeká letos dílčí oprava. Rozhodli o tom zastupitelé, serveru Zlin.cz to oznámil mluvčí města Jan Vondrášek.

Celkem by mělo být investováno 3,212 milionu korun, z toho 2,230 milionu korun činí dotace ministerstva kultury z Programu regenerace městských památkových rezervací a městských památkových zón. Město se na celkové částce podílí 221 tisíci korunami, zbytek hradí zmíněná dotace a majitelé objektů.

„Mám radost z toho, že se opět podařilo od státu získat peníze na opravu památek, které se navíc nacházejí v historickém centru města. Pravidelnou obnovu těchto cenných budov a uměleckých děl považuji za velmi důležitou,“ uvedla místostarostka Daniela Hebnarová.

Celkem 1,2 milionu korun by mělo být investováno do výměny oken měšťanského domu číslo popisné 95 v ulici Farní. Na 900 tisíc korun vyjde očištění a nové zlacení sochy Panny Marie na sloupu na Velkém náměstí, 585 tisíc korun bude stát restaurování vitráží kostela sv. Mořice na Stojanově náměstí, 400 tisíc korun je vyčleněno na restaurování sochařské výzdoby na měšťanském domě číslo popisné 20 v Kovářské ulici a 120 tisíc korun na restaurování portálu měšťanského domu číslo popisné 142 na Riegrově náměstí.

„Dům na Riegrově náměstí a sloup na Velkém náměstí jsou v majetku města Kroměříže, kostel sv. Mořice patří církvi a domy v ulicích Farní a Kovářská patří soukromým vlastníkům,“ zrekapitulovala Doris Nováková z oddělení územního plánování a státní památkové péče kroměřížské radnice.

Loni Kroměříž získala z Programu regenerace městských památkových rezervací a městských památkových zón 1,3 milionu korun. Rozděleny byly na opravy čtyř památek. Kroměříž čerpá peníze z programu zhruba dvě desítky let. Za toto období do města přišlo na opravu památek více než 40 milionů korun.

 

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x