Obyvatelé Zlína mohou rozhodnout, kde bude dočasné tržiště

ZLÍN - Město Zlín pokračuje v přípravě proměny tržiště Pod Kaštany. V této souvislosti má již vytipovaná dvě místa, kde by během stavebních prací, které stávající tržiště uzavřou, mohlo vzniknout tržiště dočasné, serveru Zlin.cz to uvedl mluvčí magistrátu Zdeněk Dvořák.

O tom, zda bude zřízeno na parkovišti pod bývalým Ryem (nad autobusovým nádražím, naproti tržišti Pod Kaštany přes ulici Gahurova), nebo na ploše mezi parkovišti u Velkého kina a Obchodního domu (u plastiky Velký Fibonacci), bude veřejnost hlasovat v anketě.

„Během přestavby nebude tržiště Pod Kaštany fungovat, nechceme ale Zlíňanům i návštěvníkům města vzít možnost tohoto typu nákupu. Víme, že zvláště od jara do podzimu řada z nich tržiště ráda navštěvuje. Je nyní na nich, aby řekli svůj názor, kde bychom měli dočasné tržiště zřídit. Já osobně bych se spíše přikláněl k variantě bližší současnému umístění trhů,“ vyzval veřejnost k hlasování náměstek primátora Pavel Brada, který se proměnou tržiště Pod Kaštany zabývá. „Uvažovali jsme i o dočasném umístění tržiště například na mlat a v okolí zámku nebo na náměstí Míru, ale nakonec jsme kvůli různým okolnostem zvolili uváděné dvě varianty,“ doplnil primátor Jiří Korec.

Svůj názor na umístění dočasného tržiště budou moci lidé projevit dvěma způsoby. Buď prostřednictvím anketního lístku, nebo za pomoci elektronického formuláře, který bude umístěn na úvodní straně městského webu. Na termín zahájení ankety radnice veřejnost v předstihu upozorní. Krátce po ukončení bude výsledek hlasování zveřejněn.

Ať již u veřejnosti zvítězí lokalita nad autobusovým nádražím nebo pod Obchodním domem, vždy půjde pouze o tržiště dočasné. „V provozu bude jen po dobu nutnou pro proměnu tržiště Pod Kaštany,“ potvrdil primátor Jiří Korec.

Proměna tržiště Pod Kaštany by měla začít na jaře roku 2020. V současné době vedení města finalizuje dohody s majiteli dvou pozemků, které se v prostoru tržiště Pod Kaštany nacházejí. Ostatní majetkoprávní náležitosti má již město Zlín vyřešeny. Samotné práce potrvají šest až osm měsíců.

Pro rekonstrukci tržiště Pod Kaštany je již vypracovaná studie. Podle ní by betonové stolky nahradily designové zastřešené pulty nebo sezonní stánky na zimu. „Chtěli bychom, aby bylo tržiště chloubou města a trh fungoval podobně jako v zahraničí, s kvalitními produkty spíše farmářského typu. Proto bychom v budoucnu chtěli i posílit správu tržitě a upravit tržní řád. Chceme rovněž výrazně zlepšit zázemí trhů jak pro prodávající, tak i pro návštěvníky trhů. Ke stánkům bude přivedená voda a elektřina a na trzích bude možné prodávat i kvalitní sýry či uzeniny, které budou mít chlazení. Do přilehlého sadu Svobody povedou tři průchody místo současných dvou a samozřejmě na trhu budou záchody,“ sdělil Pavel Brada. Nádoby na odpad, které jsou nyní k nepřehlédnutí u jednoho ze vstupů na tržiště, budou schovány za oplocením. Počítá se také s úpravou zastávky MHD, kde bude mimo jiné postavený nový novinový stánek. Přiléhající minináměstíčko bude v budoucnu sloužit jako veřejný prostor a budou se tam moci odehrávat různé společenské události.

Náklady na proměnu tržiště Pod Kaštany dosáhnou výše asi 45 milionů korun. Investorem bude město Zlín.

Vizualizace budoucí podoby tržiště Pod Kaštany.

 

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x