Celkem onemocnělo salmonelózou 38 pacientů a 30 zaměstnanců zlínské nemocnice. Všichni nemocní měli 14. března k obědu kuřecí stehna, původem z Polska. O den později se u mnohýh pacientů objevily první příznaky nemoci. Nejvíce nemoc zasáhla gynekologicko-porodnické oddělení, ale také dětské oddělení.
Nemocnice okamžitě provedla všechna opatření vedoucí k zamezení šíření nákazy, mimo jiné dezinfikovala kuchyň a sklady. Přesto, že laboratorní analýzy přítomnost salmonely v kuřecích stehnech neprokázaly, hygienici nepochybují o tom, že epidemii způsobilo jídlo. Navíc jsou přesvědčeni, že nejpravděpodobnějším zdrojem nákazy bylo právě kuřecí maso, i když to testy vzorků masa, které zbylo, neprokázaly.
Hygienici ale nadále pokračují v šetření. „Odeslali jsme klinický materiál od nemocných do laboratoře Výzkumného ústavu veterinárního lékařství v Brně k bližší identifikaci, aby mohl být dohledán případný zdroj nákazy,“ doplnila Ševčíková.