Rozbory kuřecího masa salmonelu nepotvrdily, zdroj nákazy ve Zlíně tak zůstává záhadou

ZLÍN - V souvislosti s epidemií salmonelózou v Krajské nemocnici T. Bati i nadále zůstává záhadou, co nemoc u pacientů i personálu způsobilo. Krajští hygienici nechali prověřit kuřecí maso, které měli všichni nemocní k obědu, ani v jednom kontrolovaném kuřecím mase se ale bakterie salmonela nenašla, serveru Zlin.cz to za Krajskou hygienickou stanici ve Zlíně řekla Vendula Ševčíková.

Celkem onemocnělo salmonelózou 38 pacientů a 30 zaměstnanců zlínské nemocnice. Všichni nemocní měli 14. března k obědu kuřecí stehna, původem z Polska. O den později se u mnohýh pacientů objevily první příznaky nemoci. Nejvíce nemoc zasáhla gynekologicko-porodnické oddělení, ale také dětské oddělení.

Nemocnice okamžitě provedla všechna opatření vedoucí k zamezení šíření nákazy, mimo jiné dezinfikovala kuchyň a sklady. Přesto, že laboratorní analýzy přítomnost salmonely v kuřecích stehnech neprokázaly, hygienici nepochybují o tom, že epidemii způsobilo jídlo. Navíc jsou přesvědčeni, že nejpravděpodobnějším zdrojem nákazy bylo právě kuřecí maso, i když to testy vzorků masa, které zbylo, neprokázaly.

Hygienici ale nadále pokračují v šetření. „Odeslali jsme klinický materiál od nemocných do laboratoře Výzkumného ústavu veterinárního lékařství v Brně k bližší identifikaci, aby mohl být dohledán případný zdroj nákazy,“ doplnila Ševčíková.

 

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x