Kroměřížská radnice podává na neplatiče v městských bytech žaloby

KROMĚŘÍŽ  - Kroměříž chce snížit dluhy na nájemném v městských bytech, které má ve výpůjčce městem vlastněná společnost Kroměřížské technické služby (KTS). Dluhy aktuálně činí zhruba 3,5 milionu korun, v prodlevě s placením je momentálně asi 130 lidí, serveru Zlin.cz to řekl mluvčí města Jan Vondrášek.

„Neplatiče nelze dále tolerovat, KTS má proto jasné zadání situaci řešit. Soudy již rozhodly o prvních žalobách o zaplacení dlužné částky a podána byla už i žaloba na vyklizení bytu,“ uvedl místostarosta Karel Holík.

Město se situací zabývalo již v minulé volebním období. „Dlužníkům byly doručeny nejprve výzvy k zaplacení dluhu neboli předžalobní upomínky. Poté ti, co dluží a v městském bytě nadále bydlí, dostali výzvu k vyklizení bytu. K soudu jsme podali asi dvě desítky žalob o zaplacení dlužné částky. Většině soud vyhověl, další bude projednávat. Podána byla první žaloba na vyklizení bytu, další budou následovat,“ popsala právnička KTS Kristýna Juříková.

Tam, kde soud pravomocně rozhodl o povinnosti zaplatit dlužnou částku, se město snaží získat své peníze exekucí. „V některých případech jsme byli ochotni přistoupit i na splátky, splácí ale pouze jeden dlužník. Další dlužnice, která již v městském bytě nebydlí, raději před hrozbou exekuce dluh asi 50 tisíc korun v těchto dnech uhradila,“ dodal Holík s tím, že mezi dlužníky je zhruba pět desítek osob, které již v městských bytech nebydlí.

Dluhy největších „hříšníků“ dosahují desítek tisíc korun, v několika případech převyšují i částku 100 tisíc korun. Některým dlužníkům město neprodloužilo smlouvu, k vyklizení jejich bytů ale potřebuje rozhodnutí soudu. „Není možné nad neplacením nájemného v městských bytech přivírat oči. Byty, které nyní v rozporu s pravidly užívají neplatiči, chceme uvolnit pro lidi, kteří budou své závazky respektovat,“ poznamenal starosta Jaroslav Němec.

Kroměříž má momentálně 510 bytů. Většina z nich, 422, je v takzvaných domech zvláštního určení pro soběstačné seniory a zdravotně postižené. Další byty jsou určené pro příjmově vymezené skupiny obyvatel, zbylé jsou vedeny jako městské byty. Do tohoto fondu nejsou započítány byty v domovech pro seniory, o které se stará příspěvková organizace města Sociální služby města Kroměříže.

 

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x