Malenovický hrad zahájí novou sezonu, za vstupenky si lidé letos připlatí

ZLÍN - Hrad v Malenovicích u Zlína se připravuje na zahájení letošní turistické sezony. Letos musejí návštěvníci počítat s vyšším vstupným, serveru Zlin.cz to uvedla za Muzeum jihovýchodní Moravy Silvie Lečíková.

Malý hrad, založený ve 14. století moravským markrabětem Janem Jindřichem, patří k významným památkám Zlínského kraje a je ve správě Muzea jihovýchodní Moravy ve Zlíně. Hrad je ceněn zejména ze stavebního hlediska, protože na něm lze najít velmi dobře zachované prvky gotické, barokní i renesanční architektury. V loňském roce prošla zásadní rekonstrukcí především statika hradu, pro letošní rok se plánuje oprava střechy předhradí. Ta by ale neměla turistickou sezonu vážněji narušit.

„Od 2. dubna budou návštěvníkům znovu k dispozici prohlídkové trasy, během dubna o víkendu v časech 10.00 až 12.00 a 13.00 až 16.00 hodin, ve všední dny jen na objednávku. Znovu je připravena zoologická expozice Zvířata na Zemi a člověk, panelová výstava Radima Vrly z Národního památkového ústavu Kroměříž o stavební historii hradu nebo expozice Řemesla starých Malenovic. Také přilehlá hradní hájenka otevře znovu expozici Dřevo, proutí, sláma,“ upřesnila Lečíková.

Podobně jako řada jiných kulturních a památkových objektů muselo i Muzeum jihovýchodní Moravy ve Zlíně zohlednit v mírném navýšení vstupného skokový nárůst cen energií a mezd v uplynulém období. Na druhé straně ale pro letošní rok připravili kurátoři Muzea jihovýchodní Moravy ve Zlíně i několik novinek. Tou největší bude možnost nahlédnutí do Hostince našich pradědečků, zařazeného od jara do prohlídkové trasy. Z krátkodobých projektů to bude od léta výstava Volání dálek věnovaná přírodovědným expedicím společnosti Zoogeos Bohemia nebo výstavy Malenovický krúžek a Vzpomínání bez vzdychání na hájence. Poslední zmíněná výstava připomene Karla Pavlištíka, který se významnou měrou podílel na vzniku expozice Dřevo, proutí, sláma a který patřil k významným osobnostem Zlínského kraje.

Ačkoli budou mít návštěvníci možnost přijít na hrad v Malenovicích už během dubna, tradiční slavnostní otvírání hradu se uskuteční o něco později. (H)radovánky s doprovodným programem pro celou rodinu jsou připraveny na 11. května od 10.00 do 16.00 hodin. Oblíbené noční prohlídky, dětské prázdninové prohlídky, akce Stará řemesla na hradě nebo vánoční jarmark pak postupně doplní nabídku této sezony.

 

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x