V hospici Citadela se děti setkávají se seniory

VALAŠSKÉ MEZIŘÍČÍ - Již téměř půl roku se v hospici Citadela konají setkávání dvou generací, těch nejstarších s těmi nejmladšími. Děti z Mateřské školy Seifertova z Valašského Meziříčí přichází jednou měsíčně do hospice na návštěvu, informoval server Zlin.cz mluvčí meziříčské radnice Lukáš Martinek.

V rámci projektu děti poznávají starší generaci. „Babičkám a dědečkům vždy zazpívají několik písniček či zahrají drobné divadélko, které se ve školce naučily, a společně pak něco pěkného tvoří, lepí, vyrábí a třeba i pečou. To, co ze zdravotních důvodů senioři nezvládnou, s tím šikovné ručičky dětí pomohou. Babičky a dědečci zase rádi poslouží dobrou radou,“ konstatovala Zuzana Venturová z hospice.

„Navzájem si pomáhají, podporují se. Navzájem se poznávají, navazují vztahy a objevují, jak krásné a zajímavé jsou jejich světy. Přirozeně se stávají vzájemnými partnery, kteří si navzájem poskytují radost ze života, moudrost a energii,“ dodává Venturová.

Inciativu dětí z mateřinky vítá zřizovatel MŠ Seifertova, město Valašské Meziříčí. „Propojování generací má velký význam pro všechny zúčastněné. Díky pravidelným setkáváním, povídání, tvoření a hraní si s dětmi, jsou mnozí senioři vytrženi ze samotářského a stereotypního způsobu života, kdy společně se zlepšením fyzických i mentálních dovedností načerpají novou energii a mají radost ze vzájemné blízkosti s těmi nejmenšími. Kontakt je přínosný i pro děti, které se učí úctě ke stáří a také se dozví vše, co je zajímá o tom, co se dělo dřív, než tu byla televize, počítače a mobilní telefony,“ myslí si Yvona Wojaczková, místostarostka města.

„Děkujeme vedení MŠ Seifertova i všem paním učitelkám, které s dětmi do CITADELY přichází, že se rozhodly se svými dítky tyto návštěvy pravidelně uskutečňovat. Děkujeme také všem dětem a těšíme se na další setkávání,“ uzavřela Venturová.

 

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x