U cyklostezky se povalovalo 17 pytlů odpadu

ZLÍN - Po dvou letech se dobrovolníci o víkendu vydali na jarní úklid u cyklostezky Zlín - Otrokovice. Podařilo se jim posbírat 17 pytlů odpadu, serveru Zlin.cz to uvedl Lukáš Fabián z tiskového oddělení zlínské radnice.

Dobrovolníci sbírali odpad v úseku od začátku cyklostezky v Prštném a v Otrokovicích od kruhového objezdu ČOV. Společně se po úklidu setkali na občerstvení, včetně opékání špekáčků, u otrokovického odpočívadla vedle splavu na konci Trávníků. Dobrovolníci ze Zlína nasbírali 17 pytlů různých odpadků, především PET lahví, obalů od potravin, plechovek, hadrů, plastů, skla. Je otázkou, kdo všechny použité věci u cyklostezky odhazuje, když jsou u laviček na odpočívadlech nainstalované odpadkové koše.

Martin Habuda, zlínský cyklokoordinátor, který se pravidelně úklidů zúčastňuje, dokonce v Loukách objevil menší černou skládku. Celkem zaplnila tři pytle. Další větší předměty se do nich ani nevešly, a tak byly vyskládány u cyklostezky. V odpoledních hodinách pracovník Technických služeb Zlín všechen nasbíraný odpad odvezl.

Už za necelou hodinu po úklidu ovšem našla Jana Vybíralová z iniciativy CykloZlín na odpočívadle, vedle odpadkové nádoby, obaly od oplatek a dalších potravin. „To snad někteří slabomyslní jedinci dělají schválně! Uvědomte si, že čisté cyklostezky přispívají k naší bezpečnosti a například odhozená či rozbitá láhev může způsobit i vážné zranění, především u malých dětí,“ poznamenala Jana Vybíralová.

Jarní úklid u cyklostezky byl jednou z doprovodných akcí motivační soutěže Do práce na kole, koloběžce, pěšky, nebo poklusem. Zájemci z firem, institucí i jednotlivci se mohou ještě do 30. dubna zaregistrovat. V květnu se soutěží, zapisují ujeté, nebo našlapané kilometry a navštěvují různé Akce na triko, které spolu s organizátory připravili pro soutěžící lokální partneři. Začátkem června je vyhlašování výsledků soutěže na náměstí 3. května, kde se budou předávat zajímavé ceny. Jiná dobrovolnická úklidová akce se uskutečnila již dříve ve stráni nad Čepkovem. Zde bylo vysbíráno 200 kilogramů odpadu.

„Našli jsme boty, TV, injekční stříkačky, ceduli značící objížďku, ke které se nikdo nehlásí, a spousty skla, plechovek, PETek a jiného nepořádku,“ konstatovala za pořadatele Agáta Zajíčková z Odboru životního prostředí.

 

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x