Do Kroměříže zavítalo více návštěvníků, snížil se ale počet přenocování

KROMĚŘÍŽ - Více než půl milionu návštěvníků zavítalo v roce 2018 do Kroměříže. Vyplývá to ze studie, kterou si nechala vypracovat radnice a která využívá metody vysoce přesných statistických dat mobilního operátora, tzv. geolokačních signalizačních dat, serveru Zlin.cz to sdělil mluvčí města Jan Vondrášek.

Díky studii má radnice přesné informace nejen o návštěvnosti města, ale i o tom, jak dlouho se tu lidé zdržují, jaké akce je nejvíce lákají a odkud nejčastěji jezdí. V porovnání s předešlým rokem loni sice přijelo do Kroměříže téměř o 25 000 návštěvníků více, snížil se však počet přenocování.

V roce 2018 zavítalo do Kroměříže celkem 509 640 návštěvníků, z toho 54 954 zahraničních. Přestože z hlediska návštěvnosti byly nejsilnějšími měsíci květen (113 134), srpen (103 889) a červenec (102 037), oba prázdninové měsíce zaznamenaly návštěvnický pokles, a to ve prospěch mimosezonních termínů. S výjimkou února a března zaznamenaly zvýšený zájem návštěvníků prakticky všechny ostatní měsíce. „Dlouhodobě sice usilujeme o prodloužení turistické sezony, v tomto případě však pozitivní trend připisujeme spíše tropickým vedrům v letních měsících a následný zájem o městskou turistiku mimo parné léto,“ poznamenal starosta Jaroslav Němec.

Z celkového počtu návštěvníků jich v Kroměříži 89 349 přenocovalo (dále jsou označeni jako turisté). Celkem 10 604 z nich byli cizinci (meziročně více o 613), nejčastěji ze Slovenska, Německa, Rakouska a USA. Mezi domácími turisty vedou ti ze Zlínského kraje, dále z Jihomoravského kraje, Prahy a Olomouckého kraje. Sedmdesát šest procent turistů (70 % v roce 2017), ať už domácích či zahraničních, stráví ve městě jednu noc, 11,6 % turistů dvě noci (9 % v 2017) a jen tři procenta jich přijelo na šest a více nocí (10 % v 2017). „Právě zde nastal meziroční pokles. Přijelo k nám sice o nepatrných 361 turistů více než v roce 2017, mnozí i opakovaně, ale celkově tu strávili méně dnů a nocí,“ vysvětlil vedoucí radničního odboru kultury a cestovního ruchu Pavel Zrna.

Co se týče jednodenních návštěvníků (dále jsou označeni jako výletníci), z celkového počtu 420 291 (o 23 122 více) jich bylo 375 941 domácích a 44 350 zahraničních. Přestože výletník ve městě nespí, celkově tu strávil více než 1,064 306 takzvaných výletodnů (více o 18 479). Znamená to, že výletníci jezdí do Kroměříže opakovaně, průměrně vychází 2,53 návštěvy na jednoho výletníka.

Na celkovou návštěvnost Kroměříže měly opět vliv svátky a dny volna, které lidé stále častěji využívají k cestování, a velké akce konané na území města. Přes šest tisíc lidí využilo k návštěvě Kroměříže červencové státní svátky, na sedm tisíc lidí pobývalo ve městě v termínu Dožínek Zlínského kraje, k nejnavštěvovanějším akcím patří trvale výstavy Floria, Den dětí, Vybarvený běh v kombinaci s Víkendem otevřených zahrad či Den uniformovaných sborů. Absolutním vítězem je ale loňský Mezinárodní festival živých soch. Se zájmem 17 000 turistů a výletníků a pěti tisíc místních občanů se stal historickým rekordmanem v návštěvnosti Kroměříže.

 

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x