Jurkovičova rozhledna zahájí o víkendu sezónu

ROŽNOV POD RADHOŠTĚM – Jurkovičova rozhledna v Rožnově pod Radhoštěm zahajuje o víkendu sezónu. Otevřená bude každou sobotu a neděli od 10:00 do 16:00, řekl serveru Zlin.cz mluvčí rožnovské radnice Tomáš Gross.

O Velikonocích bude rozhledna přístupná i další dny. „O velikonočních svátcích bude otevřená nejen v sobotu a neděli, ale také na Velký pátek a Velikonoční pondělí,“ informoval Gross.

Rozledna loni zazamenala rekordní návštěvnost skoro 48 tisíc lidí. Předloni na ni zavítalo kolem 42 tisíc lidí a o rok dříve sdi 40 tisíc turistů.

Výrazně vzrostl počet návštěvníků především z České republiky. Přišli se podívat ale i hosté ze 38 zemí světa, například ze Slovenska, Polska, Velké Británie, Německa, ale také z USA, Kanady nebo Pobřeží slonoviny, Indonésie i Súdánu.

Jurkovičova rozhledna se nachází v CHKO Beskydy. Stojí na Karlově kopci na východním okraji Rožnova pod Radhoštěm nedaleko Národního muzea v přírodě, které dříve neslo název Valašské muzeum v přírodě. Potom se ale stalo státní institucí.

Rozhledna je asi 480 metrů nad mořem. Plány na její výstavbu vytvořil na konci 19. století známý architekt Dušan Jurkovič. Tehdy měla stát na kopci Brdo v katastru obce Brňov. Pokusy o stavbu ale v minulém století selhaly, a proto se započalo s výstavbou až v roce 2010.

Práce skončily v roce 2011. Slavnostní otevření se uskutečnilo v dubnu roku 2012. Náklady na vybudování přesáhly 12 milionů korun. Betonová podezdívka je obložený kamenem, na dřevěnou část se použilo dřevo buku, smrku a jedle.

 

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x