Vizovice nabízejí putovní výstavu o koncentračních táborech

VIZOVICE – Putovní výstava o koncentračních táborech je k vidění v Domě kultury ve Vizovicích. Lidé ji mohou navštívit do konce dubna od pondělí do pátku dopoledne i odpoledne, řekla serveru Zlin.cz mluvčí Vizovic Gabriela Netopilová Sluštíková.

Akce je přístupná od 8:00 do 12:00 a odpoledne od 12:30 do 16:30. Výstava nazvaná Míst utrpení, smrti a hrdinství s podtitulem Vězni z českých zemí v nacistických koncentračních táborech nabízí 28 mobilních panelů. „Přibližuje vznik koncentračních táborů v Německu po uchopení moci Adolfem Hitlerem, ale taky poznatky, kdo tábory připravoval a z jaké zvrácené ideologie postavené na nenávisti, rasismus, antisemitismu a xenofobie vycházel,“ uvedla Netopilová Sluštíková.

Panely seznámí návtěvníky s osudy věznů z českých zemí, a to jak jednotlivců, tak celých etnických skupin pronásledovaných a vězněných kvůli politickému smýšlení, náboženskému přesvědčení, barvě pleti nebo rase. „Několik posledních panelů pak varuje před rozmáháním neonacistických, xenofobních a antisemitských projevů v dnešní době,“ poznamenala mluvčí.

Základ k výstavě položil Ota Kraus, osvětimský vězeň a spoluautor knihy Továrna na smrt. Byl autorem první československé expozice v 16. bloku koncentračního tábora v Osvětimi v roce 1950 i scénáře rozšířené výstavy otevřené v roce 1970, tedy 25 let po osvobození Osvětimi. Po dalších deseti letech přišel Ota Kraus s myšlenkou otevřít putovní výstavu s tématikou tábora v Osvětimi, která by byla umístěná v tuzemsku a snadno dostupná mládeži a generacím narozeným po válce. „To se mu však nikdy nepodařilo, i když své síly a myšlenky tomuto věnoval až do konce svého života,“ uvedla Netopilová Sluštíková.

Myšlenku po něm ale převzala historická skupina Osvětim při Sdružení osvobozených politických vězňů a pozůstalých. S přispěních svých členů získala podporu nejen v České republice, ale i v zahraničí. Expozice byla poprvé veřejnosti představena v roce 2005 v příznačném prostoru, a to v kamenném klínu liberecké synagogy, která byla jako mnoho jiných vypálena při Křišťálové noci.

 

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x