Jaromír Mičák: živá encyklopedie zlínského hokeje

BŘEZNICE - Mezi hokejovými legendami byste u střechy zlínského zimáku hledali jeho dres marně. Což ale neznamená, že nepatří mezi klenoty tohoto navýsost oblíbeného sportu. Dvaadevadesátiletý !!! nesmírně vitální muž, Jaromír Mičák z Březnice, člověk s úžasnou pamětí, chodí ve Zlíně na hokej asi nejdéle ze všech fandů.

„Tuhle hokejku mi zlínští hokejisté věnovali k mým devadesátinám, mám na ní podpisy všech hráčů i trenérů, byl to moc hezký dárek,“ vzpomíná na zahradě rodinného domu v Březnici vlastně ne tak daleko od zlínského zimního stadionu.

Pamatuje, když se v roce 1957 otevíral svatostánek hokeje, stejně tak jeho zastřešení, které následovalo počátkem šedesátých let minulého století.

„Návštěvy bývaly úžasné, pamatuji generace hráčů, mnozí z nich už nejsou mezi námi. Chodil jsem na bratry Koželovy, Heima, Bavora, Vodáka, Lešku staršího pak samozřejmě i mladšího, Čajánka, vyjmenoval bych vám všechny trenéry a že jich bylo.“

Na hokej se z Březnice chodilo roky pěšky. „Zvláštní kouzlo měly zápasy v časech, kdy ještě zimák neměl střechu, to byly často sněhové radovánky, odhrnovat sníh jsme pomáhali i my diváci. Léta jsem také jezdil autobusem i autem. Každý rok mám permanentku, nesmí mi uniknout žádný zápas. Chyběl jsem jen, když mne zradilo zdraví, už jsem třikrát té zubaté vyskočil z jejich osidel, snad to ještě nějaký čas vydržím,“ těší se už teď na další sezónu.

V rodině má pochopení, poslední dobou ho vozí na hokej autem už hodně dospělé děti nebo vnuci.

„I v zatím poslední sezóně si kluci zaslouží pochvalu, máme momentálně tým bez hvězd, ale je to mančaft bojovníků, určitě jsme v lize nebyli jen do počtu,“ těší nejstaršího zlínského fandu, který má obrovský přehled.

Návštěvu zápasu bere i jako společenskou událost.

„Nevěřili byste, co všechno se člověk dozví, když sedí se zajímavými lidmi z řad fandů. Jsou to lidé všech možných profesí, od lékařů přes učitele třeba po zedníky, každý máme zlínský hokej v srdci, poklábosíme a nejde jenom o branky, body, sekundy. Hokej je společenský fenomén a jsem moc rád, že jsem u toho mohl víc než šedesát let být,“ vypráví pan Jaromír, když se polaská se svojí vzácnou trofejí, zmíněnou hokejkou, kterou střeží jako oko v hlavě.

 

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x